Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις Ένοπλες Δυνάμεις για την καταπολέμηση των φονικών πυρκαγιών και των μέτρων που έχουν παρθεί για την ανακούφιση των πυρόπληκτων.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς, έχει ήδη γίνει εγκατάσταση ενός κινητού μαγειρείου στην περιοχή ανάμεσα στο Μάτι και την Ραφήνα για την εξυπηρέτηση των συνεργείων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των εθελοντών των ΜΚΟ. Σύμφωνα με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, το μαγειρίο αυτό έχει την δυνατότητα παρασκευής 300 μερίδων φαγητών, μεσημέρι-βράδυ.
Σχετικά με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής, ο ΥΕΘΑ τόνισε πως αν η ΔΕΗ δεν μπορέσει να αποκαταστήσει τις βλάβες, θα δοθεί από το Μηχανικό ηλεκτρογεννήτρια μεγάλης ισχύος.
Επιπλέον αποφασίστηκε η δημιουργία στην περιοχή ενός κέντρου επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο θα συντονίζει τις μικτές περιπόλους που βρίσκονται μαζί με την Αστυνομία στις πληγείσες περιοχές.
Στην διάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής τέθηκαν από τον κ. Καμμένο το εξειδικευμένο προσωπικό του Μηχανικού για αποκατάσταση του οδικού δικτύου αλλά και για να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ακόμα το Μηχανικό θα αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης του αθλητικού κέντρου του Νέου Βουτζά.
Σε ετοιμότητα τέθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, τα στρατιωτικά εργοστάσια, για να παρέχουν αργότερα και όταν θα αρχίσει η ανακατασκευή των οικιών, χρώματα και άλλα υλικά τα οποία μπορεί να χρειαστούν.
Τα στρατιωτικά νοσοκομεία παραμένουν στη διάθεση των πληγέντων, ενώ αναφορικά με τις ανάγκες για αίμα ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε: «Δεν χρειάστηκε αίμα, διότι ήταν πραγματικά συγκλονιστική η προσέλευση των πολιτών χθες στα κέντρα αιμοδοσίας και έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες που υπήρχαν μέχρι σήμερα και μέχρι τώρα απ' ό,τι φαίνεται δεν θα χρειαστεί να γίνει διάθεση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, που και γι' αυτό ήμασταν έτοιμοι.»
Ο κ. Καμμένος επανέλαβε για ακόμα μια φορά την απόφαση που πάρθηκε σήμερα το πρωί για μεταφορά στο Λεκανοπέδιο όλων των στελεχών και οπλίτων θητείας που υπηρετούν στον Έβρο και στις νήσους ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας και που προέρχονται από οικογένειες που έχουν θύματα ή έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τον κ, Καμμένο, το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή ενημέρωση στους στρατιωτικούς διοικητές τους ή από μέρους των οικογενειών τους στο γραφείο που θα αρχίσει να λειτουργεί από αύριο στην περιοχή. Παράλληλα, με πρόταση της πολιτικής ηγεσίας, οι αρχηγοί αποφάσισαν να εγκρίνουν την προσωρινή αναβολή στράτευσης για όλους τους διαμένοντες στην περιοχή, από τη στιγμή που θα το αιτηθούν.
Ο κ Καμμένος γνωστοποίησε πως επικοινώνησαν μαζί του οι υπουργοί της Ρουμανίας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται από τα εναέρια μέσα των ΗΠΑ είπε:« έχουμε αρχή ροής πληροφοριών από τα εναέρια μέσα και παράλληλα συγκροτούμε και μια ομάδα συλλογής δορυφορικών και άλλων πληροφοριών που θα μας βοηθήσουν μαζί με την Πυροσβεστική να δούμε και τα αίτια, και την αρχή και την εξέλιξη αυτού του φαινομένου.»
Ο κ. Καμμένος έδωσε και πάλι συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την αυτοθυσία και τον επαγγελματισμό που έχουν δείξει τις τελευταίες μέρες.
Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, τόνισε πως στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές περιπολούν σε 24ωρη βάση 29 περίπολοι με μέριμνα των ΕΔ και σε συντονισμό με την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα. Επιπρόσθετα, όπως τόνισε ο υπαρχηγός, υπάρχουν και αρκετές περίπολοι που επιχειρούν σε άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς. Σχετικά με την βοήθεια που έχουν προσφέρει γειτονικές χώρες ο κ. Φλώρος τόνισε πως έχουν καταφτάσει 2 αεροσκάφη CL-215 από την Ιταλία και ένα C-27 από την Ρουμανία και 55 πυροσβέστες από την Κύπρο.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, τόνισε πως ο Στρατός Ξηράς έχει διαθέσει ελικόπτερα Σινούκ, που έχουν κάνει 213 ρίψεις και έχουν συμπληρώσει 43 ώρες πτήσεις. Επιπλέον ο Σ.Ξ. έχει διαθέσει πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα και μηχανήματα μηχανικού και στις δύο πληγείσες περιοχές της Αττικής. Από πλευράς Ειδικών Δυνάμεων, συμμετείχαν 42 λέμβοι και 180 καταδρομείς που αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Ραφήνας. Τα ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα, είναι στην διάθεση των κατοίκων της περιοχής με τον αρχηγό να τονίζει πως κατά την διάρκεια των καταστροφών έδωσε διαταγή για το γκρέμισμα του φράχτη και έτσι μπόρεσαν περίπου 20 εγκλωβισμένοι να σωθούν.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ενημέρωσε πως η φρεγάτα «ΕΛΛΗ»,, που βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ανδρέα, θα αντικατασταθεί από την φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανεύρεσης αγνοούμενων.
Τέλος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, είπε πως τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν συμπληρώσει από τις 23/7 και μέχρι σήμερα, 160 ώρες πτήσεις. Ο Α/ΓΕΑ ξεκαθάρισε πως σε φωτιές, σε περιοχές του αστικού ιστού, όπως ήταν αυτή στην περιοχή Μάτι, δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα αεροσκάφη CL-215 και CL-415, καθώς ο όγκος νερού που απελευθερώνουν αλλά και η ταχύτητα με την οποία πέφτει το νερό, μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπους και να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημίες σε κτίσματα.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: