Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Να μην ξεχάσουμε τους νεκρούς στο επόμενο δασοφαγικό νομοσχέδιο

Φταίνε οργανωμένοι εμπρηστές, το τσιγάρο του απρόσεκτου, σπινθήρας της ΔΕΗ; Ακόμα δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε το θανατικό της 23ης Ιουλίου, όμως σίγουρα δεν φταίει κανένας θεός και καμία μεταφυσική δύναμη.
Η καταστροφική εξέλιξη της φωτιάς, που ξεκίνησε από την πυρίπαθη Καλλιτεχνούπολη και έκαψε ζωές σε 7.000 στρέμματα πυκνοκατοικημένης περιοχής, μας δείχνει ότι πλέον πρέπει να σχεδιάζουμε με το μάτι στραμμένο σε καταστάσεις ακραίων καιρικών συνθηκών. Οι οικισμοί μέσα σε δάση είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στις πυρκαγιές. Το αν οι οικισμοί και τα σπίτια είναι νόμιμα (όπως τα περισσότερα στο Μάτι) ή παράνομα δομημένα ή αυθαίρετα τακτοποιημένα δεν έχει σημασία, όταν η φωτιά επιτίθεται σε δάσος.
Ενώ άνθρωποι ακόμα αγνοούνται και πριν βγάλει πόρισμα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι καταχρηστικό να συνωμοσιολογεί κανείς για τα αίτια της πυρκαγιάς. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως πυκνά και εκτός σχεδίου δομημένοι οικισμοί δημιουργούν συνθήκες θανάτου σε κρίσιμες καιρικές καταστάσεις, καθώς δεν διαθέτουν οδούς διαφυγής και χώρους ασφαλούς συγκέντρωσης.
Με αυτό το σκεπτικό, ακόμα και ένας πολιτικός που απροκάλυπτα δεν αντιμετωπίζει ως προτεραιότητα το φυσικό περιβάλλον, ανοίγει νέα κεφάλαια για καταστροφική εξέλιξη δασικών πυρκαγιών επιτρέποντας τη συνεχή νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέσα σε δάση. Επίκαιρη γίνεται η νέα φουρνιά μαζικών τακτοποιήσεων αυθαιρέτων μέσα από νομικά εξωραϊσμένη μορφή των «οικιστικών πυκνώσεων» σε δάση και δασικές εκτάσεις, που ρεαλιστικά ανοίγει καινούργιες απειλές κατά της ζωής ανθρώπων. Το φθινόπωρο περιμένουμε άλλο ένα δασοφαγικό νομοσχέδιο που θα βολέψει οικισμούς αυθαιρέτων μέσα σε δασική γη.
Ένα τελευταίο σχόλιο, χιλιοειπωμένο, αλλά τώρα πια ζωτικής αξίας, είναι ότι η φύση βρίσκει πάντα δρόμους μέσα στην πίεση που υφίσταται. Είτε μιλάμε για δάση αδιαχείριστα και γεμάτα καύσιμη ύλη, είτε για δρόμους νερού που έχουν χτιστεί και μπαζωθεί, η φύση θα βρει τον δρόμο της που πλέον αποκτά καταστροφική πορεία όταν συναντιέται με κλιματικές ακρότητες. Να μην ξεχαστούν ποτέ οι νεκροί του Ματιού. Να γίνουν φαναράκια για αλληλεγγύη και συμπόρευση όλων μας για ζωντανούς ανθρώπους και ζωντανή φύση.

Συντάκτης: Θεδότα Νάτσου - επικεφαλής πολιτικής WWF Ελλάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: