Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Κλ. Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει

H Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Μόναχο, με θέμα: «Που βαδίζεις Ευρώπη; Ο ρόλος του ESM».
Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Ελλάδα, για την οποία είπε ότι αποτελεί μαζί με τρία ακόμη θέματα - την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, τη χρησιμότητα δημοσιονομικών δυνατοτήτων και τον μελλοντικό ρόλο του ESM - τα πιο αμφιλεγόμενα στη Γερμανία.
«Μπορεί να ρωτήσετε», είπε, «αν η Ελλάδα θα είναι ποτέ σε θέση να αποπληρώσει τα χρήματα που έχει δανεισθεί. Η απάντησή μου στο ερώτημα αυτό είναι: ναι, μπορεί. Οι οικονομίες που έχουν εξασθενήσει από μία κρίση, μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια διάσωσης στο σύνολό τους, ενόσω το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους εκτείνεται στον χρόνο και δεν υπερβαίνει το κατώφλι του 15 έως 20% του ΑΕΠ». Ο Ρέγκλινγκ θύμισε, επίσης, ότι η Γερμανία ωφελήθηκε από την επέκταση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της σε μεγάλο χρονικό διάστημα. «Μόλις το 2010 πλήρωσε την τελευταία δόση της συμφωνίας του 1953 του Λονδίνου για το γερμανικό χρέος - 57 χρόνια αργότερα», είπε.
Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι από το 2016 η Ελλάδα καταγράφει σταθερά ένα μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, παρά το ότι το 2009 είχε ένα έλλειμμα 15% του ΑΕΠ. «Επομένως, η Ελλάδα έχει κάτι κοινό με τη Γερμανία, η οποία έχει επίσης ένα μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό», δήλωσε.
«Για το μέλλον», είπε, «είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της. Αν υποχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ορισμένα από τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανασταλούν. Η Αθήνα θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ESM έως ότου αποπληρωθούν πλήρως όλα τα δάνεια».
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα γνωρίζει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι επενδυτές θα παρακολουθούν σταθερά και θα αξιολογούν τη χώρα, όπως ακριβώς και άλλες χώρες που ήταν προηγουμένως σε πρόγραμμα. Αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι η οικονομική πολιτική να συνεχίσει να στοχεύει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα μετά το τέλος του προγράμματος».
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: