Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Kύμα αλληλεγγύης από το εξωτερικό για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την πολιτική ηγεσία και πρότεινε βοήθεια προς την Ελλάδα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τηλεγράφημά του, προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς την ελληνική κυβέρνηση και προσφέρθηκε να συνδράμει την Ελλάδα με την αναγκαία βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των φονικών πυρκαγιών, αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Ο πρόεδρος του ρωσικού κράτους υπογράμμισε ότι η Ρωσία συμμερίζεται ειλικρινά το πένθος του αδελφού λαού και εκφράζει την συμπόνια και την συμπαράστασή του στους συγγενείς και οικείους των θυμάτων, καθώς και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση όλων των τραυματιών» αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την προθυμία του να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια ώστε να αντιμετωπισθούν οι συνέπιες της θεομηνίας» αναφέρει στην συνέχεια η ανακοίνωση του Κρεμλίνου. 
Συλλυπητήριο τηλεγράφημα της πρωθυπουργού της Σερβίας
Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπερνάμπιτς έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική και στην ευρύτερη περιοχή. 
Συλλυπητήρια από το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας εκφράζει βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων των πυρκαγιών. Ευχόμαστε αυτές οι φωτιές να τεθούν υπό έλεγχον το συντομότερον
Μαρκ Ρούτε: «Εξέφρασα τα βαθιά μου συλλυπητήρια στον @tsipras και πρόσφερα την βοήθειά μας»
Σοκαρισμένοι από τις πληροφορίες για τις τρομακτικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, που προκάλεσαν πολλά θύματα. Είμαστε συγκλονισμένοι από τις εικόνες των γενναίων πυροσβεστών που εργάζονται αδιάκοπα. Εξέφρασα τα βαθιά μου συλλυπητήρια στον @tsipras και πρόσφερα την βοήθειά μας», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
Συλλυπητήρια Αλ. Βούτσιτς για τα θύματα των πυρκαγιών. Η Σερβία προσφέρεται να παράσχει κάθε βοήθεια
Τη βαθιά του θλίψη για τα θύματα των πυρκαγιών στην Αττική, εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε, επίσης, την προθυμία να προσφέρει η Σερβία κάθε δυνατή βοήθεια.
«Δεχτείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τα θύματα των πυρκαγιών που μαίνονται γύρω από την Αθήνα. Μας συγκλόνισε βαθιά η τραγική μοίρα των θυμάτων. Σας παρακαλώ να μεταφέρεται τα συναισθήματα συμπάθειας στις οικογένειες των νεκρών και στους τραυματίες τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση. Η Σερβία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της είναι έτοιμη να παράσχει στην Ελλάδα κάθε βοήθεια» αναφέρει στο τηλεγράφημα του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Μήνυμα του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε για τη τραγωδία των πυρκαγιών στην Αττική
Με μήνυμά του στο διαδίκτυο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρεται στις τραγικές εξελίξεις με τις πυρκαγιές στην Αττική.
"Βαθιά σοκαρισμένη από τον θάνατο τόσων ανθρώπων, η Ιταλία αγκαλιάζει τους Έλληνες και ήδη κινητοποιήθηκε, διαθέτοντας δύο Καναντέρ", γράφει ο Ιταλός πρωθυπουργός.
"Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να απομακρυνθούν από τη φωτιά. Και ο απολογισμός είναι ακόμη προσωρινός", αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera.
H La Repubblica σημειώνει ότι "το Μάτι δεν υπάρχει πια, ενώ χιλιάδες άνθρωποι σώθηκαν μπαίνοντας στην θάλασσα ή ανεβαίνοντας σε βάρκες και πλοιάρια".
Το δε πρακτορείο ειδήσεων Αnsa αναφέρει ότι η Ελλάδα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι ζητήθηκε βοήθεια από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ενημερώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ρώμης προσπαθεί να εξακρίβωσει αν υπάρχουν Ιταλοί στα θύματα.
Τη συμπαράσταση του λαού της Πορτογαλίας μετέφερε στον Πρ. Παυλόπουλο ο πρόεδρος της χώρας, Μαρσέλο-Ρεμπέλο ντε Σόζουα
Τη συμπαράστασή του καθώς και τη συμπαράσταση του πορτογαλικού λαού εξέφρασε τηλεφωνικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πορτογάλος ομόλογός του, Μαρσέλο-Ρεμπέλο ντε Σόουζα.
Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμώς τον κ. ντε Σόουζα τονίζοντας ότι, και μέσα από αυτήν τη δοκιμασία, αναδεικνύεται η αλληλεγγύη μεταξύ του πορτογαλικού και του ελληνικού λαού, τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πρέσβης του Ην. Βασιλείου Κέιτ Σμιθ: Μια τραγική μέρα για την Αττική και όλη την Ελλάδα
«Οι ειδήσεις και οι εικόνες από τις πυρκαγιές στην Αττική είναι αποκαρδιωτικές» γράφει σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ.
Στην ίδια ανάρτηση επισημαίνει ότι όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, έδωσαν πραγματική μάχη και σημειώνει : μια τραγική μέρα για την Αττική και όλη την Ελλάδα. Τέλος, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια.
Συγκλονισμένη από την τραγωδία των πυρκαγιών στην Ελλάδα, δηλώνει η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ
Συγκλονισμένη από την τραγωδία των πυρκαγιών στην Ελλάδα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στους οικείους των θυμάτων της καταστροφής και ευχόμενη ταυτόχρονα στους τραυματίες γρήγορη ανάρρωση.
Από την πλευρά του, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ανακοινώσει, έως τώρα, εάν μεταξύ των θυμάτων των πυρκαγιών υπάρχουν Αυστριακοί πολίτες.
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου γίνονται συστάσεις σε ταξιδιώτες που βρίσκονται στις περιοχές των πυρκαγιών, να ενημερώνονται για την επικρατούσα κατάσταση και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών ειδικών δυνάμεων.
«Η Λιθουανία είναι έτοιμη να βοηθήσει», αναφέρει το ΥΠΕΞ
«Βαθιά συλλυπητήρια στον λαό της Ελλάδας για τον χαμό αγαπημένων προσώπων στις καταστροφικές πυρκαγιές της Αθήνας. Ευχές για πολλή δύναμη σε όλους όσοι μάχονται τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές. Η Λιθουανία είναι έτοιμη να βοηθήσει».
ΠΓΔΜ: Ανάρτηση Ν. Ντιμιτρόφ στο twitter για τις πυρκαγιές στην Αττική
Με μια ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφέρεται στις πυρκαγιές στην Αττική.
"Συγκλονισμένοι από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Στεκόμαστε πλάι στους Έλληνες γείτονές μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ.
Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν οι δήμαρχοι Τιράνων και Σκοπίων
Την αμέριστη συμπαράστασή τους για τη δοκιμασία που περνά η Αττική, καθώς και την πρόθεσή τους για άμεση συνδρομή βοήθειας, μέσω της Αθήνας, προς τις πληγείσες περιοχές, εξέφρασαν στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη οι δήμαρχοι Τιράνων Erion Veliaj και Σκοπίων Petre Shilegov, οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί του.
Ο κ. Καμίνης τούς ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν και συμφωνήθηκε νέα επικοινωνία για τα επόμενα άμεσα βήματα. 
Στο πλευρό της Ελλάδας οι Βρυξέλλες
Γιούνκερ σε Τσίπρα: Αλληλέγγυα στην Ελλάδα η Κομισιόν
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη συνομιλία τους ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Επιτροπής στην Ελλάδα και τόνισε την πρόθεσή της για διάθεση των αναγκαίων μέσων και πόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση από τις πυρκαγιές, προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
Επιστολή Γιούνκερ προς Τσίπρα: Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό και τις αρχές
Τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον ελληνικό λαό εξέφρασε σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στο Twitter.
«Με βαριά καρδιά ενημερώθηκα ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές φωτιές στην Αθήνα. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό και τις αρχές, επαινώ τις ακάματες και θαρραλέες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης», αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσφερθεί βοήθεια σήμερα, αύριο και για όσο χρειαστεί. Έχω ζητήσει από τον Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη να είναι σε άμεση επαφή με τις ελληνικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας. Με έχει ενημερώσει ότι η βοήθεια, περιλαμβανομένων αεροσκαφών και ομάδων πυρόσβεσης, έχει κινητοποιηθεί. Ο Επίτροπος μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τα κράτη-μέλη για τη συνεχή τους αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα», καταλήγει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Επικοινωνία Γιούνκερ-Παυλόπουλου
«Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Είμαι βαθιά λυπημένος που χάθηκαν τόσες πολλές ζωές σε αυτή την τρομερή τραγωδία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα φεισθεί καμίας προσπάθειας για να βοηθήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ντόναλντ Τουσκ: Η Ευρώπη θα μείνει στο πλευρό των ελλήνων φίλων μας
«Πολύ λυπημένος από τις τραγικές δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Η Ευρώπη θα μείνει στο πλευρό των ελλήνων φίλων μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Βοήθεια έρχεται από πολλές χώρες της ΕΕ», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Αντόνιο Ταγιάνι : «Η αλληλεγγύη της ΕΕ ενεργοποιείται για τον ελληνικό λαό»
«Η αλληλεγγύη της ΕΕ ενεργοποιείται για τον ελληνικό λαό. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στέλνει άμεση βοήθεια στην Ελλάδα με Canadair και πυροσβέστες για να σβήσουν οι φωτιές κοντά στην Αθήνα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται στο πλευρό σας», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.
Μήνυμα συμπαράστασης από την γερμανική αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση
«Οι σκέψεις μας στους φίλους μας στην Ελλάδα και σε όλους εκείνους τους γενναίους πυροσβέστες που εργάζονται ακάματα για να σώσουν ζωές», είναι το μήνυμα στο Twitter της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Germany in the EU).
Ομάδα των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου: Στο πλευρό της Ελλάδας αυτές τις δύσκολες στιγμές «Οι καρδιές μας και οι σκέψεις μας στην Ελλάδα. Απευθύνουμε τα βαθύτερα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση», είναι το μήνυμα στο Twitter της Ομάδας των Πρασίων το0υ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Στο πλευρό της Ελλάδας αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Μάνφρεντ Βέμπερ: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ
«Λυπημένος από τις εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα. Την βαθύτερη συμπάθειά μου για τα θύματα των πυρκαγιών και τις οικογένειες και τους φίλους. Μαζί με τις δασικές πυρκαγιές στην Σουηδία δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ απέναντι σε καταστροφές σαν κι αυτές», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Γκι Φερχόφστατ: Ελπίζω ότι η Ευρώπη θα ενωθεί για να βοηθήσει τον λαό της Ελλάδας
«Οι χώρες της ΕΕ ανταποκρίθηκαν με απίστευτη αλληλεγγύη στις πυρκαγιές που μαίνονταν στην Σουηδία και τώρα ελπίζω ότι η Ευρώπη θα ενωθεί για να βοηθήσει τον λαό της Ελλάδας σε αυτήν την δύσκολη στιγμή. Οι σκέψεις μου σε όλους τους πληγέντες», έγραψε ο Γκι Φερχόφστατ, πρόεδρος της Ομάδας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην Αθήνα ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων
Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στην Αθήνα, προκειμένου να συντονίσει με τις ελληνικές Αρχές πολιτικής προστασίας, τη βοήθεια της ΕΕ για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Αττική.
Ολόκληρη η δήλωση του Κύπριου Επιτρόπου έχει ως εξής: 
«Σήμερα είναι ημέρα μεγάλης θλίψης για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού αλληλέγγυα τούτη τη δύσκολη στιγμή.
Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών που στοίχισαν τόσο πόνο και ανθρώπινες ζωές.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ στην επιστολή του, θα ταξιδέψω στην Αθήνα σήμερα για να συναντήσω τις ελληνικές αρχές πολιτικής προστασίας και να συντονίσω τη βοήθεια της ΕΕ, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί.
Μίλησα με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα χθες, με τον οποίο βρίσκομαι διαρκώς σε επαφή προκειμένου να προσφέρουμε την πλήρη στήριξη της Επιτροπής στις ελληνικές αρχές και στον ελληνικό λαό.
Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω την Κύπρο, την Ισπανία και τη Βουλγαρία που προσέφεραν αμέσως συγκεκριμένη συνδρομή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας: αεροσκάφη, πυροσβέστες, γιατρούς και οχήματα.
Μαζί καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια νυχθημερόν, για να συνδράμουμε τους πρώτους παρεμβαίνοντες και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που εργάζονται ακούραστα για να βοηθήσουν όσους το χρειάζονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: