Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Τσακαλώτος απαντά για συντάξεις-αφορολόγητο σε Ν.Δ. και ΔΗΣΥ

Με αιχμηρό τρόπο απάντησε ο υπουργός Οικονομικών στη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για το θέμα των συντάξεων, του αφορολόγητου αλλά και των αντιμέτρων που πρόκειται να εφαρμοστούν. Από το βήμα της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην περικοπούν οι συντάξεις. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο αφορολόγητο αλλά και στην παρουσίαση ενός μεγάλου κομματιού των αντιμέτρων.
«Έχω ακούσει τόσα πράγματα τον τελευταίο καιρό. Πραγματικά δεν περίμενα από τη Ν.Δ. να θέσει έτσι το θέμα. Δεν μου ήταν βέβαια έκπληξη που η κ. Γεννηματά ευθυγραμμίστηκε αμέσως, και σε αυτό το θέμα, με τη Ν.Δ.. Να σας θυμίσω το 2017, όταν ψηφίζονταν τα μέτρα-αντίμετρα, τι λέγατε; Λέγατε ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα και ότι μόνο τα μέτρα υπάρχουν. Και αυτό ήταν το λιγότερο που λέγατε. Λέγατε ότι και τα δύο μέτρα-και οι συντάξεις και οι μειώσεις του αφορολόγητου- θα γίνουν το 2019. Μετά λέγατε δεν υπάρχουν τα αντίμετρα. Τα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, τα έλεγε η κ. Γεννηματά, και τώρα που φαίνεται ότι υπάρχουν αντίμετρα και υπάρχει και μια αμφισημία -που θα δούμε που θα εξελιχθεί η συζήτηση- έχετε πάθει τέτοιον πανικό που λέτε πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν», είπε ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος σε Ν.Δ. και ΔΗΣΥ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως το 2017, όταν επιβλήθηκαν τα μέτρα-αντίμετρα, «και επιβλήθηκαν γιατί η Γερμανία και η Ολλανδία έδωσαν το δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ», έλεγε τότε το ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ότι θα είναι 1%. «Μέχρι τον Ιούλιο του 2018 έλεγε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν 1,4% και τώρα λέει ότι είναι 3,5%. Γι΄ αυτό είμαστε σε άλλο κόσμο, και είμαστε εκτός του μνημονίου και έχουμε το δημοσιονομικό χώρο, και να μην μειώσουμε τις συντάξεις και να μην κάνουμε το αφορολόγητο και να παρουσιάσουμε πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων», είπε ο κ. Τσακαλώτος και παρατήρησε ότι τώρα εφημερίδες προσκείμενες στην αντιπολίτευση εκτιμούν ότι κόβονται τα αντίμετρα από την κυβέρνηση για να σωθούν οι συντάξεις, τα οποία αντίμετρα, κατά τη Ν.Δ. και τη ΔΗΣΥ, δεν υπάρχουν.
«Τα αντίμετρα θα υπάρχουν και σε τέσσερα χρόνια», είπε ο κ. Τσακαλώτος και απευθύνθηκε στη ΔΗΣΥ: «Προσπαθώ τα τελευταία δύο χρόνια να βρω ένα νήμα που να συνδέει το κόμμα σας με τη Σοσιαλδημοκρατία και δεν το βρίσκω. Βλέπω μια απόκλιση από τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη. Βλέπω ένα κόμμα που θέτει ζητήματα, πέρα από το να προσπαθεί να φέρει σε αμηχανία την κυβέρνηση χωρίς να το καταφέρνει. Ξέρετε τέτοια κόμματα αποδεικνύονται αναλώσιμα. Και είναι αναλώσιμα και από τη ΝΔ. Ο κ. Σταμάτης (σ.σ. ήταν παρών ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης), για πρωινό έχει τρία τέσσερα κόμματα, και μετά αποφασίζει τι θέλει το υπόλοιπο της ημέρας του».
Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε και στις αιτιάσεις της ΔΗΣΥ για τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο των 10.119 ακινήτων.
«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτά που λέτε κύριε Κουτσούκο τα πιστεύετε στ' αλήθεια. Δεν έχουμε μεταβιβάσει τίποτε. Μπορείτε να το δείτε και στην υπουργική απόφαση και στην άτυπη ενημέρωση που κάναμε. Πάτε σε οποιοδήποτε υποθηκοφυλακείο θέλετε και ρωτήστε. Γνωρίζετε ότι προβλέπονται εξαιρέσεις. Αν υπάρχει κάποια νομική αμφισημία να το δούμε. Προφανώς δεν μεταβιβάζουμε ούτε νοσοκομεία, ούτε παρόχθιες εκτάσεις, ούτε περιοχές NATURA, ούτε αρχαιολογικούς χώρους, ούτε αιγιαλό και υδροβιότοπους ούτε τίποτε από αυτά», είπε ο υπουργός Οικονομικών και κατήγγειλε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εκ μέρους του ΔΗΣΥ που όμως καταλήγει σε υποβάθμιση του επιπέδου της πολιτικής συζήτησης.
Να ανοίξει η συζήτηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ζήτησε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος λίγη ώρα από τη στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε απαντήσει για τα 10.119 ακίνητα. Ο βουλευτής είπε όμως ότι προϋπόθεση για μια τέτοια συζήτηση είναι να δοθεί το σύνολο των ακινήτων που έχουν πάει από την ΕΤΑΔ στο Υπερταμείο και τα ακίνητα που με την πρόσφατη απόφαση μεταβιβάζονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: