Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Το παρασκήνιο μιας - καθόλου αριστερής - παραίτησης

Η αποπομπή του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης Γιώργου Κρικρή, 10 μέρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του, είναι μια υπόθεση πρωτόγνωρη για τη σημερινή κυβέρνηση. Το ίδιο το περιστατικό προκαλεί αλγεινή εντύπωση ενώ το παρασκήνιο δημιουργεί ερωτήματα για όσους ενεπλάκησαν και εκθέτει ταυτόχρονα την κυβέρνηση.
Η υπόθεση έχει ως εξής: μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς διόρισε Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης τον αντιδήμαρχο Νέας Σμύρνης κ. Γιώργο Κρικρή. Επρόκειτο για εξαιρετική επιλογή: πρόκειται για έναν νέο σε ηλικία, πολύ δραστήριο αυτοδιοικητικό στέλεχος που μάλιστα συζητείται να είναι υποψήφιος Δήμαρχος στη Νέα Σμύρνη. Αλλά πριν κλείσει μια εβδομάδα, ο κ. Παππάς του ζήτησε να παραιτηθεί «για προσωπικούς λόγους», επειδή όπως του είπε αντιδρούσε στον διορισμό του ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο κ. Κρικρής που είχε στο μεταξύ παραιτηθεί από την αντιδημαρχία, είπε ότι δεν μπορούσε να επικαλεστεί προσωπικούς λόγους. Τελικώς παραιτήθηκε αορίστως, μόλις δέκα μέρες αφού ανέλαβε το πόστο του, αλλά στη Νέα Σμύρνη τα κυβερνητικά καμώματα κάνουν τον γύρο της πλατείας και του Δήμου.
Προφανώς ο πιο σύντομος στην ιστορία γενικός γραμματέας υπουργείου πλήρωσε την υπόγεια σύγκρουση μεταξύ των δύο υπουργών. Το αποτέλεσμα είναι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης να είναι σήμερα μετέωρη, αφού δεν εξυπηρετήθηκε το κυβερνητικό έργο αλλά οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες. Σημειώνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής του κ. Παππά.
Το θλιβερό είναι ότι στη διαμάχη δεν ελήφθησαν υπόψιν οι ικανότητες του Κρικρή, κάτι που θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο. Αντίθετα κατευθυνόμενες διαρροές αναφέρουν ως αιτία παραίτησης τη συμμετοχή του κ. Κρικρή στο ΚΙΝΑΛ. Δεν είναι αλήθεια. Αλλά ακόμη και να ήταν, αναρωτιέται κανείς πως κυβερνητικά στελέχη το θεωρούν μειονέκτημα, τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει ανοίγματα στη κεντροαριστερά.
Οι επιλογές και οι αποπομπές κυβερνητικών αξιωματούχων μέσα σε λίγες μέρες δεν δείχνουν σοβαρή πολιτική στάση, θυμίζοντας άλλα κόμματα και νοοτροπίες. Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης μοιράζει ΔΕΚΟ στους πολιτευτές του, μια αριστερή κυβέρνηση θα έπρεπε να παρουσιάζει ένα τελείως διαφορετικό δείγμα γραφής. Όχι να γίνονται οι πράξεις της το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: