Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

H αλήθεια για τα κονδύλια για το προσφυγικό

Kατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κυβέρνηση «πήρε 1,6 δις ευρώ για το προσφυγικό και έφτιαξε τον αθλιότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο» και, ως εκ τούτου, ο ίδιος δεσμεύεται να αποκαλύψει «την αλήθεια για τη διασπάθιση των χρημάτων και τις αδιαφανείς διαδικασίες».
Κατά το Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης «αποδεικνύει για άλλη μια φορά, την αθεράπευτη ροπή του προς τον λαϊκισμό» και «την στιγμή που η χώρα πληρώνει από το υστέρημά της, για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της Ευρώπης μετά τον πόλεμο, αναπαράγει την συκοφαντική αθλιότητα του «Φιλελεύθερου».
Πίσω όμως από αυτόν τον πολιτικό πόλεμο που πυροδότησε η υπόθεση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», επανέρχεται στο προσκήνιο για πολλοστή φορά το θέμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό – ένα θέμα, που είναι μεν σύνθετο αλλά περιλαμβάνει και ορισμένες αυταπόδεικτες αλήθειες, τις αλήθειες των αριθμών.
Και η πρώτη από αυτές τις αλήθειες λέει πως η Ελλάδα – είτε μέσω της κυβέρνησης, είτε μέσω διεθνών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, ουδέποτε έχει εισπράξει το ποσό των 1,6 δις ευρώ, όπως υποστηρίζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο «Φιλελελεύθερος».
Η ίδια αλήθεια λέει ότι το ποσό των – περίπου – 1,6 δις έχει όντως εγκριθεί για την χώρα μας από τρία διαφορετικά κοινοτικά ταμεία αλλά η συνολική πίστωσή του έχει τελικό ορίζοντα το 2020. Και τα, πολλαπλώς επιβεβαιωμένα και διασταυρωμένα, στοιχεία τόσο του υπουργείου Οικονομίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης λένε επίσης τα εξής:
  • Από το 2015 η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO) έχει χρηματοδοτήσει απ’ ευθείας διεθνείς οργανισμούς και αναγνωρισμένες ΜΚΟ με 605 εκατομμύρια ευρώ για την διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα.
  • Από το 2015 επίσης, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) έχει εγκρίνει 561 εκατομμύρια ευρώ, τόσο προς τις ελληνικές αρχές όσο και προς διεθνείς οργανισμούς για την υλοποίηση εθνικών προγραμμάτων για το προσφυγικό. Εξ αυτών έχουν μέχρι στιγμής εκταμιευθεί 153 εκατομμύρια ευρώ.
  • Στο ίδιο διάστημα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) έχει εγκρίνει, ως επείγουσα χρηματοδότηση 400 εκατομμύρια ευρώ, επίσης προς την ελληνική κυβέρνηση και προς διεθνείς οργανισμούς. Από αυτό το ποσό έχουν εκταμιευθεί 311 εκατομμύρια.
Από τους εν λόγω αριθμούς, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευθεί από τα ταμεία AMIF και ISF προς την Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι 464 εκατομμύρια ευρώ. Και από αυτά τα ποσά, τα 266,6 εκατομμύρια έχουν δοθεί απ’ ευθείας στις ελληνικές αρχές και 197,4 εκατομμύρια έχουν δοθεί σε διεθνείς οργανισμούς – από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έως αναγνωρισμένες ΜΚΟ – που μετέχουν στην διαχείριση και αντιμετώπιση του προσφυγικού στην χώρα μας.
Σύμφωνα επίσης με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, που από το 2016 έχει αναλάβει την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό, η Ελλάδα όχι μόνον έχει αξιοποιήσει διαφανώς και πλήρως τα ποσά που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα αλλά έχει πετύχει και πανευρωπαϊκό ρεκόρ απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων για τους πρόσφυγες – ένα ρεκόρ, που μεταφράζεται σε ποσοστό 30%.
Σε ό,τι αφορά, δε, τα κονδύλια που διαχειρίστηκε το υπουργείο Αμυνας, ο Πάνος Καμμένος στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα είπε αυτά ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια, έχουν αναλωθεί τα 90 εκατομμύρια και η όλη διαδικασία κατανομής τους έχει «ελεγχθεί από τα αρμόδια ελεγκτήρια δαπανών των κλάδων των Γενικών Επιτελείων, από πιστοποιημένες εταιρείες ορκωτών λογιστών που προέκυψαν κατόπιν διαγωνισμού και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά περίπτωση».
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: