Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

«Το όραμα των Εκκλησιών είναι η αλληλεγγύη»

Η έντονη ανησυχία για τη σημερινή ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό και τις επιπτώσεις της στη ζωή των προσφύγων και μεταναστών, όπως και ο έντονος προβληματισμός για το επίπεδο της δημοκρατίας στην Ευρώπη, ήταν τα κεντρικά σημεία που ανέδειξε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Άσυλο, το οποίο διοργάνωσαν από τις 15 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου στη Χίο και στην Αθήνα η Γερμανική Διακονία και η Επιτροπή Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη, με την ενεργή στήριξη της Συνοδικής Υπηρεσίας Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Η ευρωπαϊκή πολιτική των κλειστών συνόρων, της αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή και της περιφρόνησης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν κοινός τόπος σε όλες τις ενότητες του συνεδρίου, ενώ αποτέλεσε και το αντικείμενο της συνάντησης αντιπροσωπείας των διοργανωτών με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Πέμπτη στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ο Αρχιεπίσκοπος
«Η Ευρώπη πρέπει να συσταθεί από την αρχή με βάση τις χριστιανικές αξίες, τον σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο, διότι διαφορετικά θα θρηνήσει την καταστροφή της» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να κάνουν πράξη την αλληλεγγύη.
Αναρωτήθηκε μάλιστα πώς είναι δυνατόν να κλείνουν τα σύνορά τους εκείνα τα κράτη που ευθύνονται για το κύμα των προσφύγων, καθώς υποστήριξαν ή πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς και προκάλεσαν οικονομική και πολιτική κρίση.
Τόσο ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, πρόεδρος της Επιτροπής Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη, αιδεσιμότατος Κρίστιαν Κρίγκερ, όσο και η υπεύθυνη Μετανάστευσης της Γερμανικής Διακονίας, Καταρίνα Σταμν, υπογράμμισαν την ανάγκη να κάνει περισσότερα η Ευρώπη για να βοηθήσει τόσο τους πρόσφυγες όσο και την Ελλάδα, που έχει αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνατότητές της.
Την αντιπροσωπεία συνόδευαν ο γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, και η ­συνεργάτις Ευθαλία Παππά.
Αμφισβήτηση του Δουβλίνου
«Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης αποκαλύπτει τόσο την αστάθεια του ευρωπαϊκού πολιτικού εγχειρήματος όσο και την εμφανή έλλειψη αλληλεγγύης και κοινού οράματος των ευρωπαϊκών κρατών. Δεν έχουμε μεταναστευτική κρίση, αλλά μάλλον συστημική κρίση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, την οποία αποκαλύπτει το μεταναστευτικό ζήτημα. Μια κρίση της οποίας τα πρώτα θύματα είναι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άντρες που ζητούν άσυλο. [...]. Το όραμα των Εκκλησιών για το μεταναστευτικό ζήτημα είναι η πρόταξη της αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη και το μοίρασμα γίνονται αντιληπτά σαν μια κατάσταση κατά την οποία οι δυνατότεροι σηκώνουν μεγαλύτερα βάρη από τους πιο αδύναμους και όλοι συμβάλλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Οι αξίες αυτές μας καλούν να αμφισβητήσουμε τον σημερινό κανονισμό του Δουβλίνου» σημείωσε κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου ο αιδεσιμότατος Κρίγκερ.
Περισσότεροι από 130 άνθρωποι, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που στηρίζονται από τις ευρωπαϊκές Εκκλησίες, νομικοί και εργαζόμενοι στο πεδίο του προσφυγικού από όλη την Ευρώπη, είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες, πληροφορίες και σκέψεις για κομβικά ζητήματα του προσφυγικού, να επισκεφτούν προσφυγικές δομές και φορείς και να ενημερωθούν από ανθρώπους που γνωρίζουν από τα μέσα την κατάσταση στην Ελλάδα, όπως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Νικολόπουλος, ο διευθυντής της υπηρεσίας Ασύλου, Μάρκος Καραβίας, και στελέχη διεθνών οργανισμών και ευρωπαϊκών υπηρεσιών.
 
Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: