Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Νόμο για προστασία πρώτης κατοικίας και μετά το 2018 προανήγγειλε ο Δραγασάκης

Νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά τη λήξη του νόμου Κατσέλη σχεδιάζει η κυβέρνησης με τον αντιπρόεδρό της να δηλώνει πως «η πολιτική της είναι ότι πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, εμείς ως κυβέρνηση πολιτικά θα την διασφαλίσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».
Σε συνέντευξη Τύπου για 142 δράσεις για την ανάπτυξη ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι «ότι υπάρχει όλο αυτό το στοκ των υποθέσεων που έχει συγκεντρωθεί στο νόμο Κατσέλη. Υπάρχει ένα αμοιβαίο θα έλεγα ενδιαφέρον και συμφέρον να βρεθεί μια λύση και από τις Τράπεζες και επίσης όσοι έχουν το χρέος να μην περιμένουν σε μια εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια».
«Γι' αυτό αναμένουμε και εμείς και πρωτοβουλίες και από τις Τράπεζες ούτως ώστε αν μπορέσει με αυτό τον τρόπο να μειωθεί αυτό το απόθεμα υποθέσεων, δηλαδή ποια είναι η λογική ότι αν η Τράπεζα εκτιμά, μπορεί να προβλέψει ότι το Δικαστήριο θα αποφασίσει μια άλφα απόφαση μπορεί αυτό να το προτείνει κατ' ευθείαν στο δανειολήπτη. Δεν χρειάζεται να πάει στο Δικαστήριο για να διαπιστωθεί ότι μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει κούρεμα 20-30% ή οποιοδήποτε ποσοστό» είπε.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι από τις τράπεζες δεν έχει του «έρθει κάποιο αίτημα για κατάργηση του Νόμου Κατσέλη. Αντίθετα οι τράπεζες έχουν τις δικές τους απόψεις σε μια σειρά θέματα τις οποίες ακούμε με προσοχή, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία νομοθετεί, λαμβάνοντας υπόψη της το ευρύτερο κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον».
Ανέφερε επίσης στην «κοινωνική πρόνοια, γι’ αυτούς δηλαδή που δεν έχουν καθόλου δυνατότητα να πληρώσουν την όποια δόση, υπάρχει ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό το οποίο μπορεί να ενεργοποιείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις και τρίτο και πιο σημαντικό, είναι ότι ο νόμος Κατσέλη, Σταθάκη μετά, ήταν προϊόν μιας συγκυρίας κρίσης. αυτό που πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον, είναι ένας νόμος ο οποίος πάλι θα παρέχει προστασία, σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση».
Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε για ανεύθυνη στάση. «Διάβασα ομιλία του σε ελληνοαραβαϊκό επενδυτικό φόρουμ. Αν τον άκουγα θα έφευγα από τη χώρα. Δεν είναι αυτή υπευθυνότητα, δεν είναι σοβαρή πολιτική» είπε.
Επίσης άσκησε κριτική στη στάση των τραπεζών απηύθυνε έκκληση να αναλάβουν τον κοινωνικό ρόλο που τους αναλογεί και να έρθουν σε επαφή με οφειλέτες που βρίσκονται στο νόμο Κατσέλη προκειμένου να γίνουν «γενναία κουρέματα» στα στεγαστικά δάνεια.
Μήνυμα Φλαμπουράρη στις τράπεζες
Στο «φλέγον» ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, που κάλεσε τις τράπεζες να κυνηγήσουν τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», «έννοια που δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στον φτωχό και μικρομεσαίο πολίτη, άνεργο, μισθωτό, συνταξιούχο ή μικροεπιχειρηματία».
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο υποστήριξε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς είναι η βασική μέριμνα του υπουργού Επικρατείας την περίοδο αυτή.
Τόνισε πως «τα κόκκινα δάνεια πρέπει να κατηγοριοποιηθούν και η στόχευση των πλειστηριασμών πρέπει να ακολουθήσει μια άλλη λογική, να στραφούν πρώτα στα μεγάλα δάνεια και δη αυτά που σχετίζονται με δανειολήπτες που διαφεύγουν της πληρωμής με νομιμοφανείς ή παράνομους τρόπους, ενώ έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν».
«Από τα στοιχεία που μού χορήγησε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών φαίνεται ότι η πρώτη κατοικία καταλαμβάνει κατ' ανώτατο το ένα τέταρτο των κόκκινων δανείων, άρα έχουμε τη δυνατότητα και πρέπει να βρεθεί λύση για τα τρία τέταρτα, που είναι και ο μεγάλος όγκος των «κόκκινων δανείων». Και οι τράπεζες πρέπει να θυμούνται την αναπτυξιακή αλλά και την κοινωνική τους διάσταση, όταν μάλιστα οφείλουν την επιβίωσή τους στον Έλληνα φορολογούμενο» συμπλήρωσε.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: