Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Η κλεψύδρα της σιωπής άδειασε

Η κλεψύδρα της σιωπής του Κ. Καραμανλή ουσιαστικά έχει αδειάσει προ πολλού. Λίγοι κόκκοι έμειναν ακόμα για να αδειάσει και τυπικά, κάτι που θα συμβεί τις επόμενες λίγες ημέρες. Γιατί θέλει δεν θέλει θα τοποθετηθεί όταν έλθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, έστω κι αν αυτό γίνει χωρίς να βγάλει λέξη από το στόμα του.
Όχι ένα, όχι πέντε αλλά δέκα (10) ολόκληρα χρόνια έχουμε ν’ ακούσουμε τον Καραμανλή να παίρνει θέση για ένα οποιοδήποτε ζήτημα. Παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ. Και να πει κανείς πως δεν υπήρξαν εξόχως σοβαρά ζητήματα στα 10 αυτά χρόνια; Η χώρα βίωσε συνέπειες πολεμικής καταστροφής και το μόνο που μας θυμίζει Καραμανλή είναι οι διαβεβαιώσεις του πριν και μετά το ξέσπασμα της κρίσης (το 2008).
Τότε που έστελνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή εξηγώντας την απόφασή του για πρόωρες εκλογές και στην οποία διαβεβαίωνε πως: «…η Χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη, πλην όμως ευοίωνη καμπή. … το δημοσιονομικό έλλειμμα παρουσίασε θεαματική βελτίωση … Η Ελλάδα απέκτησε, σε ευρωπαϊκό αλλά και στο γενικότερο διεθνές επίπεδο, την οικονομική – και όχι μόνον – αξιοπιστία που της αρμόζει. … με την οικονομική σταθερότητα που διασφαλίζεται και τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν επιτευχθεί και στηριχθεί σε στέρεες βάσεις …».
Αυτά έγραφε (ανάμεσα σε άλλα) στην επιστολή του. Όταν η κρίση είχε πλέον μετατραπεί σε χιονοστιβάδα και σάρωνε τα πάντα, ο Καραμανλής ανακάλυπτε πως «η κρίση είναι εισαγόμενη»!! αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ δεν τρέχει τίποτα γιατί έχει πετύχει: «την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών», «η Οικονομία μας άλλαξε ρότα. Ξέφυγε από τον κάβο της δημοσιονομική εκτροπής» κ.λπ. Τη συνέχεια την ξέρετε. Πάνε τα «μέτρα» και οι «θωρακίσεις», πάει η «ρότα» ο «κάβος» και οι «στέρεες βάσεις». Η «ευοίωνη καμπή» έγινε εφιάλτης και η «αξιοπιστία» το διεθνές ρεζίλι των Greek statistics.
Έμειναν οι 4000 διορισμοί αγροφυλάκων για τους οποίους ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος (ο επί 10 έτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας που αγαπήθηκε από τους Έλληνες όσο κανείς άλλος) είχε πει: «Διορίσαμε καινούργιους αγροφύλακες την ώρα που έχουμε κενά στα νοσοκομεία. Σαν να ήταν οι αγροφύλακες αναγκαίοι στον τόπο. Τι σπατάλη περιττή είναι, την ώρα που τα νοσοκομεία μας έχουν ανάγκη νοσηλευτικού προσωπικού και είναι κλεισμένες κλινικές και δεν εργάζονται, διότι δεν έχουν προσωπικό, κι εμείς διορίζουμε αγροφύλακες.»[1]
Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ένα ακόμα ζήτημα που θα απασχολήσει τη Βουλή. Το αντίθετο. Είναι το πλέον σημαντικό, όχι μόνο τα τελευταία 27 χρόνια που το μακεδονικό ήρθε στην επιφάνεια, ούτε καν της μεταπολίτευσης αλλά εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Από την συνθήκη των Σεβρών (1920) και τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923).
Τα κράτη αλλάζουν νόμους, συντάγματα ακόμα και πολιτεύματα. Αυτά όμως είναι εσωτερική τους υπόθεση. Μια διεθνής συμφωνία που επιλύει διαφορές, τονίζω επιλύει διαφορές με ένα άλλο κράτος και δη γειτονικό, δεν είναι μια ακόμα συνθήκη από τις τόσες που έχει υπογράψει η χώρα μας (ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ΕΟΚ και μετά ΕΕ, εμπορικές κ.λπ.) Δεν είναι αυτό που λένε οι Αμερικάνοι, «business as usual».[2]
Όταν λοιπόν η χώρα ενάμιση χρόνο συζητά το Μακεδονικό και την συμφωνία, ο Καραμανλής δεν δικαιούται να μένει σιωπηλός. Πολύ περισσότερο που ως πρωθυπουργός χειρίστηκε το μακεδονικό και συμμετείχε στην χάραξη της εθνικής γραμμής και στα αποτελέσματα του Βουκουρεστίου. Η χώρα ταλανίζεται με το μακεδονικό 27 χρόνια κατατρώγοντας δυσανάλογο πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο.
Ο Καραμανλής όφειλε να έχει πάρει σαφή και καθαρή θέση. Ας είναι υπέρ, ας είναι κατά, αλλά να πάρει θέση. Αν κρίνει πως η συμφωνία είναι προδοτική και επιζήμια για την χώρα (όπως λένε Μητσοτάκης, Σαμαράς, Βορίδης κ.λπ.), τότε έχει εθνικό και πατριωτικό καθήκον να κοινοποιήσει στον λαό την άποψή του και να την εξηγήσει με απόλυτη σαφήνεια.
Η χώρα δεν έκανε κάποιο πόλεμο με το γειτονικό κράτος που τον κέρδισε και ως νικητής επέβαλε τους όρους της. Διαπραγμάτευση έκανε. Το τι πήραμε είναι γνωστό και αρκεί μια ανάγνωση της συμφωνίας για να αντιληφθεί ο κάθε καλοπροαίρετος ότι πήραμε πολύ περισσότερα από αυτά που όχι μόνο η εθνική γραμμή όριζε, αλλά και που ο πλέον αισιόδοξος ευελπιστούσε να πάρουμε.
Ο Καραμανλής αλλά και όσοι γράφουν και μιλάνε για το ζήτημα, οφείλουν να μας πουν καθαρά, ξεκάθαρα. Εμείς ως χώρα, στην διαπραγμάτευση τι θα δίναμε στην άλλη πλευρά ώστε να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία; Όλοι μιλούν και γράφουν ό,τι κατεβάσει η γκλάβα τους για το τι εμείς θέλουμε. Κανείς όμως δεν μας λέει τι θα δίναμε. Όχι το όνομα, όχι αυτό, όχι εκείνο, όχι ετούτο, όχι το άλλο και το παράλλο. Μήπως να τους δίναμε το δικαίωμα να υπάρχουν και δη ως γείτονές μας; Ή μήπως ούτε κι αυτό και να πάρουν τη χώρα τους να πάνε από κει που ήρθαν.[3]
Ο Καραμανλής ξέρει καλύτερα από τους πατριδοκάπηλους στο κόμμα του (κι όχι μόνο) ότι πρόκειται για μια υπέρ της Ελλάδας άριστη συμφωνία. Το ζήτημα είναι ότι προτιμά να μην εκτεθεί στην κοινή γνώμη. Το ίδιο κάνει εδώ και 10 χρόνια. Μούγκα στη στρούγκα. Το χειρότερο γι’ αυτόν είναι πως φαίνεται να πιστεύει πως έτσι γίνεται σπουδαίος ή υπηρετεί την πατρίδα.
Αμ δεν είναι έτσι κ. Καραμανλή. Θέλεις να μην ασχολείσαι με την πολιτική; Με για σου με χαρά σου. Μείνε σπίτι σου γράψε τα απομνημονεύματά σου, «ανέβα πίστα» στο play station, κάνε ό,τι αγαπάς. Αλλά δεν μπορεί να είσαι βουλευτής τα τελευταία 10 χρόνια και να μην έχεις βγάλει άχνα. Το Σύνταγμα ορίζει (άρθρο 51 παρ. 2) πως: «Οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος». Εσύ πως στο καλό αντιπροσωπεύεις το έθνος με την 10ετή σιωπή σου;
Φαντασιώνεσαι ότι η σιωπή σου είναι ένα προνόμιο που πηγάζει από κάπου ή κάτι; Αναλογίζεσαι τι θα γινόταν αν και οι υπόλοιποι βουλευτές έκαναν το ίδιο; Το μεγαλοπρεπές και ιστορικό κτήριο στην πλατεία Συντάγματος δεν θα ήταν η Βουλή των Ελλήνων αλλά το νεκροταφείο των Ελλήνων. Γιατί μόνο στα νεκροταφεία υπάρχει η δική σου «άκρα του τάφου σιωπή» που λέει κι ο εθνικός μας ποιητής Δ. Σολωμός.
Μήπως αυτή η σιωπή είναι δείγμα σεβασμού στους πολίτες που σε ψήφισαν αλλά και γενικότερα στον ελληνικό λαό που σε τίμησε δύο φορές με το αξίωμα του Πρωθυπουργού της χώρας; Άκουσε κ. Καραμανλή. Ο πολιτικός που έχει στοιχειώδη αυτοσεβασμό, μπαίνει μπροστά και καθοδηγεί το λαό και δια του παραδείγματος. Δεν τον αφήνει να γίνεται έρμαιο και υποχείριο κάθε λογής συμφερόντων εντός ή και εκτός της χώρας.
Αυτή είναι η τεράστια ευθύνη που πρέπει να είναι έτοιμος να σηκώσει. Και την ευθύνη αυτή πρέπει να την αναλαμβάνει στο ακέραιο ο ίδιος και όχι να την αναθέτει στο λαό, ούτε να μένει απαθής και σιωπηλός όταν «πλάθονται» προδότες και λοιδορείται η δημοκρατία «που πρόδωσε την Μακεδονία». Οποιαδήποτε άλλη στάση είναι καιροσκοπισμός. Ναι κ. Καραμανλή. Καιροσκοπισμός.
Μήπως ακολουθείς τον δια της σιωπής δρόμο της μη ενασχόλησης, πιστεύοντας πως αυτή σε καθιστά υπεράνω, ουδέτερο και άρα αντικειμενικό. Πρόκειται για μεγάλη αυταπάτη κ. Καραμανλή. Γιατί η αντικειμενικότητα δεν ήταν ποτέ μια ιδιότητα των ουδέτερων. Αν ήταν, δεν θα μιλούσαμε για αρετή αλλά για αυταπάτη, γιατί πράγματι η ουδετερότητα στην Πολιτική (κι όχι μόνο) είναι αυταπάτη.
Αν μένει σιωπηλός ένας πολιτικός που έχει ηθικό, εθνικό και πατριωτικό καθήκον να τοποθετείται, ιδίως για υψίστης σημασίας ζητήματα, τι πρέπει να κάνουν οι απλοί πολίτες; Μήπως να γυρνάνε την πλάτη και να λένε «δεν με ενδιαφέρει αυτό»; Όμως όπως έλεγε ο Ρουσσώ (στο Κοινωνικό του Συμβόλαιο): «Όταν ο πολίτης λέει για τα θέματα του κράτους, “τι με ενδιαφέρουν εμένα αυτά;” τότε αυτό το κράτος είναι καταδικασμένο στην εξάρτηση, στην υποτέλεια και τελικά στον αφανισμό».
Η πολυτέλεια του Καραμανλή να κρυφτεί μπροστά στις ευθύνες της ιστορίας τέλειωσε. Το να παραμένει σιωπηλός κι εκ των υστέρων δρυός πεσούσης να ξυλεύεται και να κομπάζει, είναι η μεγαλύτερη υποκρισία. Είναι λαϊκισμός και προσπάθεια εξαπάτησης και ψηφοθηρίας για το κόμμα του. Και δη για ένα εθνικό θέμα με ιστορικές συνέπειες για την χώρα.
«Η κυβέρνηση πούλησε το Μακεδονικό για τις συντάξεις» μας είπε ο Μητσοτάκης που προφανώς δεν καταλαβαίνει την βλάβη που προκαλεί στη διεθνή εικόνα της χώρας. Κι όταν η Μέρκελ τον «έφτυσε» on camera δήλωνε κι ευχαριστημένος!! Και να ήταν μόνο αυτό. Έχουν ειπωθεί βαριές κι ασήκωτες κουβέντες από τον αρχηγό της ΝΔ (για να μην αναφερθώ στον αντιπρόεδρο Α. Γεωργιάδη).
«Να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο γι' αυτά που κάνει αλλά και γι' αυτά που πιστεύει». Προσωπικά για τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα: «τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά τη χώρα», «πιο ανεύθυνο, αδίστακτο δημαγωγό που έχει γνωρίσει η χώρα», μόλις πριν λίγες μέρες «Τυχοδιώκτες συνεταίροι» κ.λπ. Πόση κατάντια αντέχεις κ. Καραμανλή για το φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα που ήταν κάποτε η ΝΔ;
Εν κατακλείδι, μήπως πιστεύεις πως με την σιωπή σου υπηρετείς το κόμμα σου; Άκουσε λοιπόν μια απλή αλήθεια. Τα κόμματα υπηρετούν τη δημοκρατία και όχι η δημοκρατία τα κόμματα. Ρίξε τώρα μια ματιά στα ποσοστά της ΧΑ, δες που έφτασε το πράγμα με τα μηνύματα στα κινητά και τις αφίσες των «καταζητούμενων» βουλευτών, τις μηνύσεις σε ανώτατους δικαστικούς, την στοχοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου και βγάλε τα συμπεράσματά σου.
Αλλά κι αν ακόμα η ΝΔ κέρδιζε πόντους στο εκλογικό σκηνικό (κάτι που δεν προκύπτει), δεν αντιλαμβάνεσαι πως όλα αυτά τα «λούζεσαι» κι εσύ; Η μέχρι τώρα σιωπή σου έχει συμβάλει καθοριστικά στην παράδοση της ΝΔ στη μισαλλοδοξία, στους εθνικιστικούς και αντιδραστικούς και στην αξιοθρήνητη ρητορεία των Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βορίδη και συνακόλουθα του Μητσοτάκη.
Κύριε Καραμανλή, η συμφωνία θα περάσει και το ξέρεις. Εσύ θα καταψηφίσεις το εθνικό κεκτημένο που ως πρωθυπουργός έβαλες τα δικά σου λιθαράκια; Με ποια εθνική τιμή και υπόληψη θα σταθείς αύριο στην διεθνή σκηνή απέναντι σε όλους, εκτός Πούτιν και Ερντογάν, κι εσύ και η ΝΔ; Δεν αντιλαμβάνεσαι το διεθνή διασυρμό το δικό σου και της ΝΔ;
Το πολιτικό σκηνικό αναδιατάσσεται. Είναι η ευκαιρία σου να αναλάβεις ρόλο στο νέο τοπίο αρχής γενομένης από την ψηφοφορία για την συμφωνία. Αν δεν το κάνεις και μείνεις στη σιωπή σου, σύντομα η ακροδεξιά και τα φασιστικά «σταγονίδια» θα έχουν αλώσει πλήρως το κόμμα σου. Και μην φαντασιώνεσαι πως η σημερινή σιωπή σου είναι η αυριανή σου ασπίδα;
Η Ιστορία θα σου στείλει το λογαριασμό και απέναντί της δεν θα είσαι μόνο βουβός αλλά και παντελώς γυμνός.
Παραπομπές
[1] Ομιλία του Κωστή Στεφανόπουλου (5 μήνες πριν ο Καραμανλής προκηρύξει ξανά πρόωρες εκλογές τον Οκτώβρη του 2009) στο 11ο συνέδριο «Business Week» που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιά (11 Μαΐου 2009). Παρεμπιπτόντως, απ’ όσα είπε ο Στεφανόπουλος αξίζει να μνημονευθούν και τα εξής: «Ο κομματισμός συνεπάγεται την επιλογή προσώπων μη καταλλήλων για τις θέσεις για τις οποίες προορίζονται, δηλαδή αναξιοκρατική επιλογή, που έχει ως αποτέλεσμα ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ηθικές βάσεις και καταλήγουν σε σκάνδαλα, σε διαφθορά, που είναι το βασικό μειονέκτημα του σημερινού μας πολιτικού βίου. … Αυτός ο κομματισμός εκδηλώνεται με χίλιους δυο τρόπους. Ένας εκ των τρόπων με τον οποίο εκδηλώνεται είναι η έλλειψης τιμωρίας. Ποιος θα τιμωρήσει κάποιο κομματικό στέλεχος; Αποκλείεται να το κάνει, γι' αυτό πάρα πολλοί μένουν ατιμώρητοι, ακόμα και οι πολιτικοί μας μένουν ατιμώρητοι κάτω από το γνωστό άρθρο του Συντάγματος το οποίο δεν επιτρέπει τη δίωξη του πολιτικού.» Τι παραπάνω να έλεγε; Για την Cosa Nostra (κυριολεκτικά σημαίνει «δικό μας πράγμα») που λυμαίνονταν τα πάντα; Έχοντας υπερβεί κομματικές καταγωγές και δεσμεύσεις ήταν η κοινή μας συνείδηση. Με τις μετρημένες παρεμβάσεις του ήταν η φωνή όλων των Ελλήνων αφού έλεγε φωναχτά αυτά που είχαμε στο μυαλό μας.
[2] Άλλωστε, αυτός ήταν ο λόγος που καταρτίστηκε (το 1969) η Συνθήκη της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών (τέθηκε σε ισχύ το 1980) και ρυθμίζει τα των συνθηκών. Κατάρτιση μιας συνθήκης, λύση, τροποποίηση, ερμηνεία των όρων της, προσχώρηση τρίτων κρατών κ.λπ.
[3] Με την παράνοια που επικρατεί σε κάποια μυαλά και χώρους πιθανότατα να το ακούγαμε κι αυτό. Άλλωστε το ακούσαμε από την Φώφη για τον ΣΥΡΙΖΑ (συνέντευξη στο ΒΗΜΑ 2/9/18): «να πάνε από κει που ήρθαν»!!! Κι επειδή είναι «τέρας» πολιτικής σκέψης συνέχισε: «Έκαψαν και την τελευταία αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος». Καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε την τελευταία. Την προτελευταία, την προ-προτελευταία κοκ, ποιος την έκαψε; Οέοοο!!! «Έκαναν ρεσάλτο στην εξουσία» πρόσθεσε. Νομίζατε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με τις ψήφους του Ελληνικού λαού; Όοοχι. Ρεσάλτο έκανε. Η Φώφη, αν και θα μπορούσε, δεν κάνει ρεσάλτο γιατί είναι σεμνή και ταπεινή!!
 
Χρήστος Γιαννίμπας
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: