Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Βγάζουν μόνες τους τα μάτια τους

Από το 2006 έως το 2017 εταιρείες οι οποίες έχουν βάση φορολογικούς παράδεισους κέρδισαν πάνω από το 5% της αξίας των κρατικών συμβάσεων που παραχώρησαν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό σημαίνει ότι κατ’ εκτίμηση περίπου 100 δισ. ευρώ -χρήματα τα οποία αθροίζονται στα δημόσια ταμεία των χωρών της Ε.Ε. από τους φόρους κυρίως που καταβάλλουν οι απλοί φορολογούμενοι πολίτες- περνούν κάθε χρόνο στα χέρια αυτών των εταιρειών.
Προσφέροντας όμως ένα επικερδές συμβόλαιο έργου, προμήθειας ή παροχής υπηρεσιών σε μια εταιρεία η οποία έχει βάση της -για παράδειγμα- τις Βερμούδες, το πιο πιθανό είναι ότι μια κυβέρνηση θα χάσει χρήματα.
Ο λόγος βέβαια, η φοροαποφυγή. Αντί να φορολογηθούν στη χώρα που εισπράχθηκαν, τα έσοδα που η εν λόγω εταιρεία θα αποκομίσει από τη δημόσια σύμβαση θα δηλωθούν στις Βερμούδες, όπου βέβαια δεν φορολογούνται.
Ακόμη, εξαιτίας της αδιαφάνειας που διέπει τις Βερμούδες και τους υπόλοιπους φορολογικούς παραδείσους, είναι πολύ πιθανή η ύπαρξη κρυφών ιδιοκτητών στην προμηθεύτρια εταιρεία οι οποίοι θα εισπράξουν αφορολόγητα και στο ακέραιο τα κέρδη της σύμβασης σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κορόιδα που πληρώνουν φόρο. Εξίσου πιθανή είναι τέλος και η σύγκρουση συμφερόντων.
Το 2008, για παράδειγμα, ο Τσέχος υπουργός Συγκοινωνιών είχε παραχωρήσει έργο κατασκευής αυτοκινητοδρόμου της χώρας του σε εταιρεία η οποία είχε σχέση συνιδιοκτησίας σε φορολογικό παράδεισο. Οπως αποκαλύφθηκε, συνιδιοκτήτης της εταιρείας αυτής ήταν ο ίδιος. Με άλλα λόγια Γιάννης κερνούσε, Γιάννης έπινε.
Στη μελέτη, περί της οποίας ο λόγος, η τσέχικη εταιρεία Datalab (που εξειδικεύεται στη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, με έμφαση στα οικονομικά στοιχεία και τις δημόσιες συμβάσεις) έβαλε στο μικροσκόπιό της 17 εκατομμύρια δημόσιες συμβάσεις αξίας περίπου 5 τρισ. ευρώ οι οποίες χορηγήθηκαν σε χώρες της Ε.Ε. από το 2006.
Εν συνεχεία ταυτοποίησε 255.624 εταιρείες που είχαν κερδίσει συμβάσεις (10% του συνόλου) και εξέτασε το καθεστώς ιδιοκτησίας αυτών έως και το 20ό επίπεδο.
Ανακάλυψε 675.215 συνιδιοκτήτριες εταιρείες αυτών με μερίδιο πάνω από 10%. Στη συνέχεια λαμβάνοντας υπόψη την έδρα τους διαπίστωσε ότι περίπου 10.000 εταιρείες, οι οποίες είχαν κερδίσει κρατικές συμβάσεις στις χώρες της Ε.Ε., είχαν συνιδιοκτήτριες εταιρείες οι οποίες ήταν καταγεγραμμένες σε χώρες όπως οι Βερμούδες, το Κουρασάο και τα Νησιά Κεϊμάν.
Χώρες δηλαδή οι οποίες περιλαμβάνονται στη «μαύρη» ή την «γκρίζα» λίστα που δημιούργησε πέρσι η Ευρωπαϊκή Ενωση για τους ανά τον κόσμο φορολογικούς παράδεισους.
Η Datablog ανακάλυψε ότι τα τελευταία 12 χρόνια οι εταιρείες αυτές υπερδιπλασίασαν το μερίδιό τους στις κρατικές συμβάσεις της Ε.Ε. κερδίζοντας συνολικά έργα και προμήθειες ύψους 56 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. ή περίπου το 5,3% των δημόσιων συμβάσεων του δείγματος που εξέτασε.
Το ποσό αυτό, όπως λέει, είναι πιθανότατα μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού εξαιτίας της χαμηλής ποιότητας στοιχείων εξετάστηκε μόλις το 10% των εταιρειών που κέρδισαν κρατικές συμβάσεις στις χώρες της Ε.Ε.
Αγαπημένη η Ελβετία
Όσον αφορά τους φορολογικούς παράδεισους, ο αγαπημένος των εταιρειών είναι μακράν η Ελβετία, ενώ ακολουθούν Χονγκ Κονγκ, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, Βερμούδες, Κατάρ, Ν. Κεϊμάν, Κουρασάο.
Μεταξύ των χωρών η πλέον χαμένη σε φορολογικά έσοδα ήταν η Βρετανία. Περίπου το 13,5% της αξίας των δημόσιων συμβάσεων που παραχώρησε αυτή κατέληξαν σε εταιρείες που είχαν βάση φορολογικούς παράδεισους.
Η μελέτη -η πρώτη στο είδος της -αποτελεί αναμφίβολα εφαλτήριο για όσες κυβερνήσεις επιθυμούν πραγματικά να κυνηγήσουν τη χρήση των φορολογικών παραδείσων από τις επιχειρήσεις για λόγους φοροαποφυγής. Η κίνησή τους, απλή. Απαγορεύοντας τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων με αυτές τις εταιρείες είναι πολύ πιθανό να τις οδηγήσουν σε μετεγκατάσταση.
Ισοδυναμώντας άλλωστε με το 10%-20% του ΑΕΠ μιας χώρας, τα χρήματα των κρατικών συμβάσεων στην Ε.Ε. είναι πολλά για να αγνοηθούν.
 
Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: