Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Κατάληψη επ' αόριστον στα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη

Επ' αόριστον κατάληψη τευτλοπαραγωγών από το απόγευμα της Δευτέρας στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για οφειλές 2,5 εκατομμυρίων ευρώ! Πρόκειται στην ουσία για το τελευταίο επεισόδιο σε μια αδιέξοδη κατάσταση που δρομολογήθηκε τα τελευταία χρόνια από τις τραπεζικές απαιτήσεις και παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες το μέλλον της άλλοτε κραταιας επιχειρήσεις παραμενει αβέβαιο.
Οι τευτλοπαραγωγοί προχώρησαν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΕΒΖ στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, όπου άλλοτε ανθούσαν σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες κάνοντας τον κλάδο τους από τους πιο προσοδοφόρους της αγροτικής οικονομίας. Σήμερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. «Τραγική», υποστηρίζουν οι τευτλοπαραγωγοί.
«Θα κατασκηνώσουμε εδώ στην έδρα της εταιρείας μέχρι να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας, την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και φυσικά το πότε θα πληρωθούμε. Έχουμε να λαμβάνουμε 1,7 εκατ. ευρώ για τη φετινή σοδειά που παραδώσαμε και άλλα 800.000 ευρώ από παλαιές οφειλές», δήλωσε ο πρόεδρος των παραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Πίππας.
Με βάρδιες οι 2,5 χιλιάδες αγρότες που ασχολούνται με την τευτλοπαραγωγή, από Ημαθία, Σέρρες, Ορεστιάδα και Θεσσαλία δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν τα γραφεία αποκλεισμένα, ώσπου να δοθούν λύσεις και να πάρουν τα χρήματα τους.
Υψηλόβαθμο μέλος της διοίκησης της ΕΒΖ, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «οι τευτλοπαραωγοί θα δικαιωθούν μέσα από τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη» και επισήμανε ότι «εντός των επόμενων ημερών θα συζητηθεί εάν τελικά υπάρξει τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας το 2019».
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη μετάταξη μερίδας εργαζομένων της ΕΒΖ στο δημόσιο και κάποιων άλλων σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου τους, Χριστόδουλο Βαρκάκη, περιπου οι μισοί εκ των 210 υπαλλήλων της θα μεταταγούν στο δημόσιο και οι άλλοι στο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Όλοι πάντως, όπως τόνισε, παραμένουν προς το παρόν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες, έχοντας λαμβάνειν χρηματικό ποσό που προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ.
«Στον άερα»
Η υπόθεση της ΕΒΖ με την είσοδο του νέου έτους μοιάζει να βρίσκεται εντελώς «στον αέρα». Οι... υποτιθέμενοι επενδυτές που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον είναι άφαντοι και ούτε κατατέθηκε ακόμη (στις 3 Ιανουρίου όπως είχε ανακοινωθεί) το δικαστικό αίτημα για εξυγίανση μέσω του πτωχευτικού κώδικα, δηλαδή για υπαγωγή στο άρθρο 106β. Αυτό, ενώ στην πραγματικότητα έχει λήξει η προηγούμενη τετράμηνη δικαστική προστασία που είχε λάβει η ΕΒΖ έναντι των πιστωτών της.
Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης διαρρέει μεν ανεπίσημα ότι «θα υπάρξει τευτλοκαλλιέργειας και το ´19», τηρεί απόλυτη σιγή δε όσον αφορά το θέμα των επενδυτών. Μετά την προσφορά του fund «Innovation Brain» (Lukas Fecker) που απορρίφθηκε πρόσφατα καθως δεν ικανοποίησε την κυβέρνηση και την Τράπεζα Πειραιώς κι ενός ακόμη ενδιαφερόμενου που όμως δεν έδωσε ξανά «σημεία ζωής», δε διαφαίνεται τίποτε στον ορίζοντα.
Αν δεν εμφανιστεί κανένας, τότε η ΕΒΖ περιέρχεται ουσιαστικά στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς, της οποίας ο σχεδιασμός παραμένει άγνωστος.
 
Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: