Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Δωρεάν Νομική Βοήθεια: Τα χιλιάδες αιτήματα, τα κριτήρια και η επέκταση (και) στα διαζύγια

Οι αριθμοί εν προκειμένω λένε την αλήθεια: 551 αιτήματα δωρεάν νομικής βοήθειας το 2014, 7.877 αιτήματα το 2017!
Η Ελλάδα της κρίσης αδυνατεί να πληρώσει δικηγόρο της επιλογής της και προσφεύγει σε δικηγόρο που θα του διορίσει το δικαστήριο. Και όπως λένε δικαστές και δικηγόροι, με βάση όσα ζουν καθημερινά στις δικαστικές αίθουσες, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των πολιτών που καταφεύγουν σε νομική βοήθεια για να μπορέσουν να ασκήσουν το στοιχειώδες δικαίωμα της υπεράσπισης των συμφερόντων τους.
Η ανοδική τάση των αυτεπαγγέλτως διορισμένων δικηγόρων, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται σε ειδικό κατάλογο, είναι -σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών- συνδυασμός της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και της αύξησης του κόστους πρόσβασης στη δικαιοσύνη.
Αριθμοί
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Μουστάκα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, από το 2014 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των πολιτών που αδυνατούν οικονομικά να έχουν στο πλευρό τους τον δικηγόρο της επιλογής τους και αναγκάζονται να ζητήσουν συνήγορο μέσω του θεσμού της δωρεάν νομικής βοήθειας, έχει αυξηθεί, τόσο στην Αθήνα όσο και πανελλαδικά. Δηλαδή υπάρχουν:
  • 551 αιτήματα το 2014
  • 5.699 αιτήματα το 2015
  • 5.228 αιτήματα το 2016
  • 7.877 αιτήματα το 2017
  • Το πρώτο τρίμηνο του 2018 είχαν ξεπεράσει τις 1.700 αιτήσεις
Στα διαζύγια
Η αύξηση της… ζήτησης αποτυπώνεται και στο τελευταίο νομοσχέδιο που προωθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, και στο οποίο συμπεριλαμβάνεται διάταξη, με την οποία επεκτείνεται το μέτρο της δωρεάν νομικής βοήθειας για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και στις περιπτώσεις των συναινετικών διαζυγίων ενώπιον συμβολαιογράφων.
Γενικώς όμως, το μέτρο έχει και άλλη όψη: Όπως λέγεται, υπάρχουν πλέον συνεδριάσεις του Εφετείου Κακουργημάτων, στις οποίες πλέον η πλειοψηφία των κατηγορουμένων, δηλώνει πως δεν έχει δικηγόρο για την υπεράσπισή του και ζητά διορισμό από το δικαστήριο. Υπάρχουν , λένε, συνεδριάσεις π.χ. Εφετείων Πλημμελημάτων, που τα ειδικά γραμμάτια για δωρεάν νομική βοήθεια είναι περισσότερα από τις κανονικές παραστάσεις δικηγόρων.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, υπάρχουν πολλές αιτήσεις για παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, και σε υποθέσεις που φτάνουν ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, οι οποίες, συνήθως, αφορούν όλο το πλέγμα των σχέσεων και των διαφορών αστικής φύσεως μεταξύ ιδιωτών.
Ποιοι είναι δικαιούχοι της Δωρεάν Νομικής Βοήθειας
Δικαιούχοι της δωρεάν νομικής βοήθειας είναι οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, δικαίωμα πρόσβασης στον θεσμό, έχουν οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες τρίτου κράτους και ανιθαγενείς, εφόσον έχουν, νομίμως, κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, οι πολίτες, αποκτούν δωρεάν νομική βοήθεια, δηλαδή χορήγηση δικηγόρου, δικαστικού επιμελητή ή συμβολαιογράφου, σε υποθέσεις ποινικού, αστικού και εμπορικού δικαίου κάθε βαθμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διαφορές διαζυγίου, διατροφής, επιμέλειας κι επικοινωνίας, προσβολής, αναγνώρισης πατρότητας κ.α.
Δικαιούχοι, σύμφωνα με τον νόμο, είναι εκείνοι, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 2/3 των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η νομική βοήθεια παρέχεται ύστερα από αίτηση του δικαιούχου και προβλέπεται από τον νόμο 3226/2004, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση και συμπλήρωσή του από τον νόμο 4274/2014. Με την τελευταία αυτή νομοθετική ρύθμιση, προστέθηκε στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας συγκεκριμένη διάταξη, με την οποία προβλέπεται η παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες με χαμηλό εισόδημα και για τον χειρισμό διοικητικών υποθέσεων.
Με την αίτηση, επισυνάπτονται τα αναγκαία δικαιολογητικά, αποδεικτικά της οικονομικής καταστάσεως (ιδίως αντίγραφο φορολογικής δήλωσης ή βεβαίωση του φόρου ότι δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης, αντίγραφο δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, εκκαθαριστικού σημειώματος, Α.Φ.Μ., βεβαιώσεις υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, ένορκες βεβαιώσεις) και αποδεικτικά της κατοικίας ή διαμονής, εάν πρόκειται για πολίτη τρίτου κράτους.

Πηγή: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: