Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Για την έκδοση Δελτίου Τύπου του ΥΠ.ΠΟ.Α. περί παραίτησης της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και του Προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για άλλη μια φορά χάνει την ψυχραιμία της μπροστά σε δημοσιεύματα και αναρτήσεις και παρακάμπτει κάθε έννοια ορθής διαδικασίας, αποποιούμενη με κάθε τρόπο τις δικές της ευθύνες. Αντί να ισχυροποιεί την Α.Υ. προκηρύσσοντας αξιοκρατικές κρίσεις για την ανάδειξη προϊσταμένων, ακολουθεί πρακτικές με …οσμή άλλων εποχών (!) δράττεται της ευκαιρίας και, κατόπιν εορτής, αφού το ζήτημα έχει ήδη λυθεί, επιρρίπτει ευθύνες και με έωλες διοικητικά πράξεις, όπως με έκδοση Δελτίου Τύπου, ζητά παραιτήσεις υπαλλήλων του Υπουργείου από θέσεις ευθύνης.
Για να αποκατασταθεί η αλήθεια ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζήτησε ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους συναδέλφους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών. Πληροφορούμαστε, λοιπόν, ότι το αναβατόριο ΑΜΕΑ της Ακρόπολης δεν έμεινε εκτός λειτουργίας από αμέλεια. Το προηγούμενο φθινόπωρο αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας από πτώσεις λίθων, αλλά και από την κακή κατάσταση των τειχών στο σημείο το οποίο αυτό εδραζόταν. Για την προστασία του κοινού τον Νοέμβριο του 2018 αποφασίστηκε η προσωρινή παύση λειτουργίας του αναβατορίου. Για την αποκατάσταση του προβλήματος απαιτήθηκαν εκτεταμένες εργασίες στερεώσεων, μετά από τη σύνταξη ειδικών μελετών, οι οποίες εκτελέστηκαν από την Υ.Σ.Μ.Α., ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2019.
Η ιεραρχία του ΥΠ.ΠΟ.Α., διοικητική και πολιτική, ήταν ενήμερη εξαρχής για το πρόβλημα με το αναβατόριο και την πολύμηνη πορεία των εργασιών. Ασφαλώς ενημερώθηκε άμεσα ο πληροφοριακός κόμβος του Υπουργείου, ενώ η ίδια ενημέρωση παρέμεινε αναρτημένη για όποιον ενδιαφερόταν για το θέμα μέχρι την επαναλειτουργία του αναβατορίου τον περασμένο Μάιο και αφού επισκευάστηκαν και οι φθορές που είχαν προκληθεί από την πτώση κεραυνού λίγο μετά την αποκατάσταση του προβλήματος των πρανών!
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. επιλέγει να αγνοήσει όλα τα παραπάνω, την αγωνία και την προσπάθεια των συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων που παλεύουν με τα πολυάριθμα προβλήματα ενός χώρου με τεράστια επισκεψιμότητα και προσπαθούν διαρκώς να ανανεώνουν τις απαρχαιωμένες υποδομές.
Η προστασία του κύρους των δημόσιων λειτουργών από τα αδηφάγα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτελεί σήμερα μία από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες, ιδίως όταν εμπλέκονται θέματα ασφάλειας των επισκεπτών, προσβασιμότητας των ΑμεΑ και προστασίας των μνημείων, τον δημόσιο χαρακτήρα των οποίων όλοι οφείλουν να προστατεύσουν με κάθε τρόπο. Μια προτεραιότητα, που αποτελεί καθήκον όλων να υπερασπιζόμαστε. 
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: