Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Ο Δεκαπενταύγουστος των αξύριστων

Η επικοινωνιακή διαχείριση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση και η πολιτική ατζέντα των επόμενων μηνών.
Η εικόνα ενός αξύριστου πρωθυπουργού κι ενός αξύριστου ανιψιού-περιφερειάρχη και οσονούπω δημάρχου της Αθήνας να εποπτεύουν την κατάσταση στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας κυριάρχησε στο σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες.
Δεν ξέρουμε αν η εικόνα που προβαλλόταν ήθελε να περιγράψει το πόσο καταπονημένος και ανήσυχος ήταν ο πρωθυπουργός για την κατάσταση, σε σημείο μάλιστα που δεν πρόλαβε να ξυριστεί και να προσέξει τη δημόσια εικόνα του. Το πιο πιθανό βέβαια είναι ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αφήσει γένια καθώς και πριν από τις φωτιές, αλλά και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο στη γιορτή της Μεγαλόχαρης, τα διατηρούσε.
Η αντεπίθεση που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόσκαιρη θερινή σιωπή
Για την πλειονότητα των ΜΜΕ όμως αυτό είναι μια λεπτομέρεια. Εξάλλου οι αγιογραφίες τους για την κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες ξεπερνούν σε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ακόμα και το πιο γρήγορο Καναντέρ που επιχειρεί πάνω από φλεγόμενη ζώνη.
Το αφήγημα της κυβέρνησης για το πόσο «διαφορετική» και «αποτελεσματική» είναι σε σχέση με την προηγούμενη σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών εξυπηρετήθηκε απόλυτα από τα μέσα ενημέρωσης. Ο λόγος προφανής. Εχει περάσει μόλις ένας χρόνος από την τεράστια καταστροφή στο Μάτι και τους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς.
Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε. Συνεπώς δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο να μην υπάρξει ούτε μία απώλεια στην Εύβοια. Και επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση, με την αρωγή των ΜΜΕ, κέρδισε αυτόν τον επικοινωνιακό γύρο.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα επέλεξαν να μη δώσουν στο θέμα στοιχεία πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει μια πολιτική ωριμότητα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που πέρσι καλούσε τη Ν.Δ. να μην παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια πάνω από τους νεκρούς στο Μάτι.
Πάνω σε αυτό το μοτίβο αναμένεται να προχωρήσει επικοινωνιακά το Μαξίμου και στο επόμενο διάστημα, όταν στην πολιτική ατζέντα θα έρθουν κι άλλα ζητήματα, όπως η οικονομία, η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, η διάθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την απλή αναλογική αλλά και μικρότερα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα. Είναι το μοτίβο που ορίζεται με τη φράση «εμείς ξέρουμε πώς να κυβερνήσουμε και αυτό κάνουμε». Και όταν έχεις μαζί σου σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ, δεν είναι δύσκολο να περάσεις το μήνυμα.
Μια πρώτη γεύση, αυτή τη φορά με άρωμα Ευρώπης, αναμένεται να δοθεί τις επόμενες μέρες με τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη. Το αποκορύφωμα αυτού του πρώτου διμήνου αναμένεται στη ΔΕΘ, στις 8 Σεπτεμβρίου, με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απώτερος στόχος είναι να εξαφανιστούν επικοινωνιακά αλλά και στη συνείδηση του κόσμου όσα πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης.
Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί προσωρινή σιωπή. Μετά τη μάχη, εν μέσω θέρους στη Βουλή, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση έδειξε στη συζήτηση για το επιτελικό κράτος αλλά και για την κατάργηση του ασύλου, την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ.ά. ότι δεν πρόκειται να χαριστεί στην κυβέρνηση, ακολουθεί μια περίοδος νηνεμίας η οποία όμως αναμένεται να λήξει σύντομα. Πέρα από τις εσωτερικές διεργασίες που γίνονται στο κόμμα και οι οποίες έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει τη δική του αντεπίθεση.
Μάλιστα σε λίγες μέρες του δίνεται απλόχερα η δυνατότητα να δώσει τα πρώτο δείγμα γραφής, καθώς την Τετάρτη 21 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη που σήμανε την έξοδο της χώρας από τα δυσβάσταχτα μνημόνια. Αυτή η ημερομηνία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς πέτυχε να κάνει πράξη αυτό που οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις δεν είχαν καταφέρει και ταυτόχρονα αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για μια σειρά εξελίξεων που άλλαξαν στη συνέχεια το πολιτικό σκηνικό.
Υπενθυμίζουμε ότι ήταν η ημερομηνία που σηματοδότησε την αρχή του τέλους της συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. και ταυτόχρονα η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εφαρμόσει δείγματα ουσιαστικής αριστερής πολιτικής με άμεσα ωφελούμενους τους πιο αδύναμους κρίκους της κοινωνίας που είχαν δοκιμαστεί τα προηγούμενα χρόνια. Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν ίσως ήρθε η ώρα για την επικοινωνιακή αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Δημήτρης Τερζής
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: