Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

«Μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση οι χειρισμοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Αντιμέτωπη με μία πολύ σοβαρή κρίση βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά την απόφαση να φέρει τροπολογία με την οποία αλλάζει τη νομοθεσία, επιβάλλοντας μεν αυστηρότατες ποινές σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη, αλλά όχι τον υποβιβασμό τους.
Η ένταση μεταφέρθηκε εντός της Ολομέλειας, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης, καθώς σε αυτό ενσωματώνεται η επίμαχη τροπολογία.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ψηφιστεί, τελικά Τετάρτη, έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα, πάντως, με τις τελευταίες εξελίξεις ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ θα απέχουν από την ψηφοφορία.
Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απουσιάζει από την αίθουσα της Ολομέλειας όπου συζητείται η τροπολογία, ενώ για αυτή μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Τσακαλώτος: Παρεμβαίνετε στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου
Σε υψηλούς τόνους ήρθε η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διορθώσει το ένα λάθος με ένα δεύτερο λάθος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε λάβρος κατά του Λευτέρη Αυγενάκη σημειώνοντας «ενα φάντασμα πλανάται –αν όχι πάνω από την Ευρώπη- τουλάχιστον πάνω από την Ελλάδα. Που είναι ο κ. Αυγενάκης; Είναι στη Βουλή; Είναι σε ένα μπαρ και πίνει ουίσκι; Έχει φύγει από τη χώρα; Μπορούμε να τον έχουμε εδώ»;
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι έβαλε δύο δικούς του ανθρώπους στην επιτροπή και στη συνέχεια «είπε ότι δεν του πολυαρέσει το πόρισμα».
Άσκησε, ακόμη, κριτική στη Λίνα Μενδώνη, η οποία νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «υπάρχει πρόβλημα διχασμού του ελληνικού λαού».
«Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι για να διορθώσετε αυτά τα δυο λάθη φέρνετε μια τροπολογία που ουσιαστικά παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, με αναδρομική ισχύ και μάλιστα ενόσω βρίσκεται υπό εκδίκαση η υπόθεση;» διερωτήθηκε ο Ε. Τσακαλώτος για να συμπληρώσει «αφού μιλάμε για το ποδόσφαιρο πρέπει να ξέρετε ότι τον διαιτητή που διορθώνει ένα λάθος με ένα άλλο λάθος τον βρίζουνε οι πάντες».
«Έχετε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό το διχασμό μιας και συνέβη με τις δικές σας πρακτικές και παρεμβάσεις. Θα μπορούσατε, αν δε σας άρεσε η Επιτροπή, να εφαρμόσετε το
Νόμο Βασιλειάδη και να είχατε ορίσει μια άλλη Επιτροπή που να είχε την κάλυψη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Δε σας αρέσει η Βουλή, δε σας αρέσει η λογοδοσία και γι’ αυτό φτάσατε εδώ» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.
«Αλλάζουμε τον νόμο λόγω διχασμού»
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία υποστήριξε πως «όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από κυβέρνηση είναι στάση ευθύνης».
Όπως είπε η κα Μενδώνη με την τροπολογία επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων, σε περιπτώσεις παραβάσεων του αθλητικού νόμου, ιδίως των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Η ρύθμιση, παρατήρησε, "σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες θα εφαρμόσουν με τα όργανά τους τη νέα ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι η δυνατότητα επιμέτρησης της ποινής εντός του πλαισίου που καθορίζει ο νομοθέτης".
Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι «στην παρούσα φάση, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει διάφορα κρίσιμα θέματα, που δεν αφήνουν περιθώρια για κανενός είδους ένταση ούτε για νέο διχασμό ανάμεσα στους πολίτες της».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ψαρεύει στα θολά νερά ας απαντήσει καθαρά»
Τις αντιδράσεις από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασαν αργά το βράδυ της Τρίτης κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας:
Oι μεν δεν θέλουν καμιά τιμωρία ακόμη και αν έχει διαπραχθεί παρανομία. Οι άλλοι θέλουν την καταστροφή των πρώτων με ποινές δυσανάλογες με τα παραπτώματά τους.
Κι ο ΣΥΡΙΖΑ, παλιά του τέχνη κόσκινο, μιζάρει στον λαϊκισμό πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να ψαρέψει στα θολά νερά τη στιγμή που ακόμη και οι ψηφοφόροι του του γυρίζουν την πλάτη. Ας μας πει όμως καθαρά. Πρέπει να τιμωρείται όποιος παρανομεί ή να μένει στο απυρόβλητο; Η τιμωρία αυτή είναι ο υποβιβασμός; Ας αφησει τα παραμύθια κι ας απαντήσει καθαρά.
Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων. Εκφράζει το κοινό συμφέρον. Η επιλογή της είναι πολιτική και κοινωνική κι όχι οπαδική. Και δεν πρόκειται να κάνει πλάτες στην παρανομία, ούτε να επιτρέψει ανούσιους διχασμούς, τη στιγμή που η πατρίδα μας αφήνει πίσω της την κρίση και καλείται να αντιμετωπίσει εθνικούς κινδύνους. Είναι ώρες ευθύνης για όλους. Κυρίως για τους πολίτες που δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνονται εργαλεία στις επιδιώξεις κανενός.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Ονομαστική ψηφοφορία αύριο Τετάρτη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Στη Βουλή κατατέθηκε η πολυαναμενόμενη τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία αλλάζει η νομοθεσία και αποφεύγεται η ποινή του υποβιβασμού για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη.
Η τροπολογία ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης το οποίο θα ψηφιστεί απόψε. Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί, Τετάρτη, στις 13.00, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της τροπολογίας για την αντιμετώπιση φαινομένων πολυϊδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο.
Τροποποιείται ο νόμος για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό σε περίπτωση παραβίασης διατάξεων ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας αθλητικών Ανώνυμων Εταιρειών.
Σύμφωνα με την τροπολογία αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης .
Η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Επίδομα γέννησης κι λοιπές διατάξεις».
Την αλλαγή του νόμου είχε προαναγγείλει, κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας, μετά από την οργισμένη αντίδραση του ΠΑΟΚ, αλλά και την τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη.
Αντιδράσεις μετά την κατάθεση της τροπολογίας
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την τροπολογία για παραβάσεις διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός επιφυλασσόμενος για τη στάση του κόμματός του, ενώ για λάθος χειρισμούς μίλησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου ο οποίος, όπως και οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης και της "Λύσης" Κωνσταντίνος Χήτας είπαν ότι θα απέχουν από τη σχετική ψηφοφορία.
Ολυμπιακός: Να αποσύρετε άμεσα την τροπολογία
Την οργισμένη αντίδραση της ΠΑΕ Ολυμπιακός προκάλεσε η κατάθεση της τροπολογίας που αλλάζει τη νομοθεσία και επιβάλλει βαριές ποινές σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη αντί για υποβιβασμό.
Η διοίκηση των «ερυθρολεύκων», σε ανοικτή επιστολή, προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, αποκαλώντας την τροπολογία «νόμο-έκτρωμα» και καταγγέλλοντας ότι «"βιάζεται" η κυβέρνηση και η κοινή λογική».
«Με αυτή την τροπολογία δεν ισχύει ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Αντιθέτως «βιάζεται» και η κυβέρνηση και η κοινή λογική. Με αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση παζαρεύει τη νομιμότητα παρεμβαίνοντας ωμά στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης. Κύριοι και κυρίες, αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και πράξτε ανάλογα, η κοινωνική συνοχή αφορά τους πολίτες όλης της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ολυμπιακός.
Η ανακοίνωση
Προς τον Πρωθυπουργό
Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Προς τους Αρχηγούς των Κομμάτων
Προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, όπως είχε καθήκον απέναντι σε ολόκληρο το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, χρησιμοποιώντας αδιάσειστα στοιχεία προερχόμενα από Δημόσιες Αρχές, κατήγγειλε ακραία παρανομία των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΠΑΕ Ξάνθη, που αφορούσε την παράνομη απόκτηση της ΠΑΕ Ξάνθης και των εγκαταστάσεών της (γήπεδα, ξενώνας, γραφεία κλπ) από εταιρεία πραγματικών συμφερόντων της οικογένειας Σαββίδη. Πρόκειται για πράξη (πολυιδιοκτησία) που τιμωρείται με υποβιβασμό και για τις δυο ομάδες.
Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, με συντριπτική πλειοψηφία 4 προς 1 ψήφους (το 80% των μελών της προϋπήρχαν της αλλαγής της κυβέρνησης) μετά από έρευνα και συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα θεσμικά όργανα, εξέδωσε δεσμευτική απόφαση/πόρισμα με την οποία αφού διαπίστωσε όλες τις παρανομίες, παρέπεμψε στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα της Super League για την επιβολή της ποινής αποβολής από το πρωτάθλημα.
Με τη δημοσίευση της απόφασης, κατά πρωτοφανή τρόπο, τόσο ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, με την κωμική δικαιολογία ότι η τιμωρία των παρανομιών αυτών δήθεν διαταράσσει την κοινωνική συνοχή, προανήγγειλαν την τροποποίηση των διατάξεων που υποχρεωτικά πρέπει να εφαρμοστούν με άλλες που αντί της ποινής του υποβιβασμού θα προβλέπουν αφαίρεση 5-10 βαθμών από τις υπαίτιες ΠΑΕ.
Ταυτόχρονα, προανήγγειλαν και την παραμονή και συμμετοχή των δύο παρανόμων ομάδων στο ήδη αλλοιωμένο πρωτάθλημα, επιτρέποντας έτσι σε οποιαδήποτε ΠΑΕ έχει οικονομική δύναμη να αγοράζει όσες ομάδες θέλει, ομάδες που συμμετέχουν στην ίδια διοργάνωση, εξασφαλίζοντας μέσα από αυτή την παρανομία τον τίτλο του πρωταθλητή.
Με αυτό τον τρόπο, αγνοούν τους κανονισμούς των διοργανώσεων της UEFA (Άρθρο 5) οι οποίοι εφαρμόζονται αναλογικά σε όλα τα Πρωταθλήματα των Ευρωπαϊκών χωρών, όπου ρητώς απαγορεύεται να συμμετέχουν στην ίδια διοργάνωση δύο ομάδες που είτε άμεσα είτε έμμεσα λειτουργούν υπό την επιρροή ενός ιδιοκτήτη.
Την παρούσα ανακοίνωση – ανοικτή επιστολή απευθύνουμε στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των Κομμάτων και στους βουλευτές όλων των κομμάτων για να προλάβουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, την ψήφιση και εφαρμογή ενός νόμου έκτρωμα ο οποίος θα νομιμοποιήσει την παράνομη εξαγορά και έλεγχο ομάδων από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη και θα μεταβάλει το τρέχων πρωτάθλημα, αλλά και τα επόμενα, σε μια στημένη διαδικασία όπου ο πρωταθλητής θα είναι γνωστός εκ των προτέρων.
Δεν μπορεί σε μια δημοκρατική χώρα, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η κυβέρνηση να ενδίδει σε εκβιασμούς και να χαϊδεύει την παρανομία.
Με αυτή την τροπολογία δεν ισχύει ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Αντιθέτως «βιάζεται» και η κυβέρνηση και η κοινή λογική.
Με αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση παζαρεύει τη νομιμότητα παρεμβαίνοντας ωμά στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.
Κύριοι και κυρίες, αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και πράξτε ανάλογα, η κοινωνική συνοχή αφορά τους πολίτες όλης της χώρας. 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: