Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Την πλήρωσαν τα νήπια

«Αφετε τα παιδία ελθείν προς με». Μπορεί να μην έβαλε καμιά προϋπόθεση στην έκκλησή του ο Ιησούς, αλλά έβαλαν οι γονείς των Νηπιαγωγείων Ασπροβάλτας και Βρασνών. Και οι «προϋποθέσεις» αυτές έγιναν δεκτές από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που προχώρησαν χθες στο αποτρόπαιο: για να μην υπάρχουν αντιδράσεις, μετακίνησαν τις οικογένειες των 8 νηπίων, τα οποία ήταν ανεπιθύμητα, σε Κουτσόχερο, Θερμοπύλες και Δράμα.
Πρόκειται για την πλέον ανατριχιαστική και ντροπιαστική υπόθεση του τελευταίου χρόνου για ένα κράτος που θέλει να λέγεται «δικαίου» και που σείει μπροστά μας ως τσαλαπατημένο κουρελόχαρτο κάθε ανθρωπιστική αξία, κάθε εκπαιδευτική αρχή. Είναι σχεδόν είκοσι μέρες τώρα που εκδηλώνονταν οι αντιδράσεις για τα 8 νήπια (3 στην Ασπροβάλτα και 5 στα Βρασνά) κι ενώ προχθές τα νήπια των προσφύγων πήγαν επιτέλους στις σχολικές μονάδες, οι γονείς των γηγενών παιδιών απέσυραν τα δικά τους. Αποτέλεσμα; Χθες οι υπάλληλοι του ΔΟΜ πήραν εντολή να μετακινήσουν σε άλλες δομές τις οικογένειες των παιδιών!
Ματαίως στις 24 Ιανουαρίου ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό των Βρασνών αλλά και την εισαγγελέα Ανηλίκων Θεσσαλονίκης και αναφερόμενος στις αποφάσεις αποχής από τα μαθήματα που είχε λάβει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων θύμιζε το άρθρο 16 του Συντάγματος και ότι ο τρόπος διαμαρτυρίας «δεν στερείται μόνο προσφορότητας, αλλά ιδίως νομιμότητας, ενώ υπονομεύει τις προσπάθειες για συμπερίληψη των υπό ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία παιδιών, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο την ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών».
Ματαίως επισήμαινε ότι διαφαίνεται «από τα παραπάνω, εφόσον ευσταθούν, μια ζημιογόνος παρερμηνεία του ρόλου των ασκούντων τη γονική μέριμνα…» και ζητούσε πληροφόρηση και ενημέρωση και «ιδίως αν έχει ενημερωθεί η αρμόδια Εισαγγελία». Ματαίως όλα τα προηγούμενα, πέσανε στο κενό και προφανώς επικράτησαν οι πρωθύστερες έγγραφες αιτιάσεις προς τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Νέων Βρασνών που εξέφραζε «ρητά πως δεν επιθυμούμε την εγγραφή των τέκνων μεταναστών όχι μόνο στη φετινή χρονιά, αλλά γενικότερα και για κάθε επόμενη, στο σχολείο μας».
Και οι λόγοι; Ισως, λένε, είναι μεγαλύτερα (!) τα παιδιά, γιατί δεν γνωρίζουν τις ηλικίες τους, «και η πλειοψηφία των ανηλίκων είναι έφηβοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες, ελλοχεύει ο κίνδυνος περί αναστατώσεως της σχολικής κοινωνίας» (!) και για το γεγονός «ότι κανένας μετανάστης δεν γνωρίζουμε εάν έχει εμβολιαστεί επαρκώς» και «το σύστημα υγείας και περίθαλψής τους είναι ανοργάνωτο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι σχολικές εγκαταστάσεις και οι τουαλέτες τους και από τα δικά μας παιδιά, για ιατρικούς λόγους». Μνημειώδες…

Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: