Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Το πρόβλημα δεν είναι η Γερμανία...

Οι 27 της Ε.Ε. βίωσαν προχθές ξανά το ίδιο ακριβώς σκηνικό με τη γερμανική ηγεσία, πλαισιωμένη από τους συνήθεις βόρειους συμμάχους της, να χρονοτριβεί και να αρνείται αποφάσεις, διακινδυνεύοντας ακόμη και τη διάλυση της Ε.Ε..
Πάμπολλες φορές έχει συμβεί. Και κατά κανόνα με τα ίδια επιχειρήματα: «Δεν θα πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος τις ζημιές των άλλων». Τώρα είναι οι ζημιές από την πανδημία, το 2010 ήταν οι «σπατάλες» του Νότου και πάντα είναι τα «παράσιτα» που επιβιώνουν σε βάρος του «ιερού τέρατος», του Γερμανού φορολογούμενου.
Η γερμανική ηγεσία, διαχρονικά και διακομματικά, έχει αναγάγει την πολιτική απάτη σε επιστήμη. Προ ημερών ανακοίνωσε μέτρα που μπορεί να φτάσουν το 1 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Είναι σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ της. Και επιπλέον δανείζεται εδώ και τώρα 156 δισ., φυσικά με αρνητικό επιτόκιο, για τις επείγουσες ανάγκες.
Το αρνητικό επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία και 3-4 ακόμη χώρες -το θεωρούν περίπου ως εθνικό πλεονέκτημα ή αποτέλεσμα... θείας χάριτος- αποτυπώνει τη μηχανή της ανισότητας στην Ε.Ε., η οποία μετατρέπει τα ελλείμματα των φτωχότερων χωρών σε πλεονάσματα των πλουσιότερων, πρωτίστως της Γερμανίας που κερδίζει ακόμη και όταν βρίσκεται σε ύφεση.
Αυτή τη συνθήκη η ομάδα του «Βορρά» δεν θέλει να τη διαταράξει ούτε τώρα, που η Ε.Ε. απειλείται με κατάρρευση χειρότερη από αυτήν της κρίσης. Η Ε.Ε. είναι μια βολική κατασκευή που επιτρέπει στη Γερμανία να συγκαλύπτει τον προστατευτισμό της, πουλώντας στους λοιπούς εταίρους φύκια για... αλληλεγγύη. Η απόρριψη του ευρωπαϊκού ομολόγου κατά του COVID-19 είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου πάνω στο οποίο η Ε.Ε. πλέει από κρίση σε κρίση.
Ωστόσο, επειδή το... παγόβουνο είναι παλιό όσο και η Ε.Ε. με τους κανόνες της, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η Γερμανία και ο βαθύς οικονομικός εθνικισμός της. Το πρόβλημα είναι όλοι οι υπόλοιποι, που την ανέχονται και έχουν αποδεχτεί να μολύνει κάθε θεσμικό αρμό της Ε.Ε., όπως ο κορονοϊός.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: