Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Να σταματήσουν τα ψέματα και οι υπεκφυγές για την ενίσχυση του ΕΣΥ

«Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι επαναπαύεται στα πρώτα σχετικά καλά αποτελέσματα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ, γιατί παραμένει πιστή στη λογική των ΣΔΙΤ και της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα. Όχι μόνο δεν τον επιτάσσει στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος, αλλά αξιοποιεί την πανδημία για να πριμοδοτήσει επιχειρηματίες. Ένα μαζικό έγκλημα είναι πάλι μπροστά μας».
Με τα λόγια αυτά το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης σε νέα ανακοίνωσή του εξηγεί μέσα από στοιχεία πως ενώ δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού και αγορά εξοπλισμού για την ενίσχυση του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση προωθεί τα εκφρασμένα πριν την πανδημία σχέδιά της για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος.
Να σταματήσει ο σύγχρονος μαυραγοριτισμός μέσα στην κρίση της πανδημίας
Εδώ και 2 μήνες που εξελίσσεται η πανδημία του Covid-19 βιώνουμε ως ελληνική κοινωνία, εκτός από την δυσάρεστη εμπειρία της λεγόμενης καραντίνας - με όλες τις (αναγκαίες και μη) απαγορεύσεις και τους αυταρχισμούς που την συνοδεύουν - και ένα άσχημο επικοινωνιακό παιχνίδι όσον αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ. Η Κυβέρνηση, ενώ στα λόγια παραδέχεται αυτό που πια όλοι παγκόσμια αναγνωρίζουν, ότι δηλαδή μόνο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να ανταπεξέλθει στις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού κατά την πανδημία και ότι για να γίνει αυτό το ΕΣΥ χρειάζεται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αγορά νέου εξοπλισμού, στην πράξη δεν έχει κάνει καμιά σοβαρή προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα μοιράζει χρήματα σε ιδιώτες επιχειρηματίες, προωθώντας τα εκφρασμένα πριν την πανδημία σχέδιά της για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μέσα από τις συμπράξεις δημόσιου –ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Συγκεκριμένα και με βάση όλα τα διαθέσιμα και διασταυρωμένα στοιχεία, τα κείμενα των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και τις ίδιες τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας κου Κοντοζαμάνη στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου:
Α) Ενώ στην αρχή της πανδημίας μιλούσαν για προσλήψεις 2000 γιατρών και 4000 νοσηλευτών, μέχρι σήμερα έχουν έρθει στα νοσοκομεία μόνο λίγοι (μερικές δεκάδες) νέοι επικουρικοί γιατροί με μονοετείς συμβάσεις και μερικές εκατοντάδες νοσηλευτές με διετείς. Οι 381 γιατροί που ανέφερε ο υφυπουργός στη συνέντευξη της 20ης Απριλίου δεν είναι οι περισσότερες καινούργιες προσλήψεις στο σύστημα αλλά ανανεώσεις συμβάσεων ήδη υπηρετούντων επικουρικών .
Β) Για να φανεί ψεύτικα αυξημένος αριθμός γιατρών στα νοσοκομεία, μετακινήσανε γενικούς γιατρούς και παθολόγους από τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερικά Ιατρεία και ΤΟΜΥ) αποδυναμώνοντας σε επικίνδυνο βαθμό αυτές. Προσκαλούν ιδιώτες γιατρούς για 3 μηνες συμβάσεις προσφέροντας αποδοχές Επιμελητή Ά και σε άλλους 10 ευρώ την τηλεφωνική συμβουλή την ίδια ώρα που δεν καλούν πρώτα όλους τους εξειδικευμένους γιατρούς που περιμένουν στη λίστα των επικουρικών. Ταυτόχρονα, ακύρωσαν όλη την τακτική λειτουργία εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων στο ΕΣΥ, ωθώντας χιλιάδες ασθενείς στον κερδοσκοπικό ιδιωτικό τομέα που συνέχισε να λειτουργεί με εμπορευματικούς όρους καθώς δεν επιτάχθηκε .
Γ) Δεν έχουν προσλάβει καθόλου προσωπικό για να λειτουργήσουν σε όλη την επικράτεια κινητές μονάδες ελέγχου και εργαστήρια δημόσιας υγείας που θα αναλάβουν την επιδημιολογική επιτήρηση και την διαρκή δειγματοληψία και έλεγχο ιικού φορτίου στον πληθυσμό, συνθήκη απαραίτητη για την σωστή εκτίμηση της πορείας της πανδημίας ειδικά στην φάση χαλάρωσης της καραντίνας και επιστροφής στην κανονικότητα.
Δ) Μοίρασαν στα δικά τους ελεγχόμενα ΜΜΕ 11.000.000 ευρώ για την διαφημιστική καμπάνια «μένουμε σπίτι» , ενώ όφειλε να γίνει δωρεάν καθώς αφορούσε ύψιστο θέμα δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα χάρισαν στους καναλάρχες δόσεις από την υποχρεωτική εισφορά στο κράτος που προβλέπει ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ε) Kατεύθυναν 55.000.000 ευρώ σε ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους υγείας για μίσθωση κλινών ΜΕΘ ,απλών κλινών και ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, όπου εκτελούνταν σε πολλαπλάσιο του πραγματικού του κόστους και με καθαρά εμπορικά πελατειακά και όχι επιστημονικά κριτήρια το τεστ για τον κορωνοϊό. Η μίσθωση δε των ιδιωτικών κλινικών και ΜΕΘ έγινε δια νόμου σε υπερδιπλάσιες τιμές από τις μέχρι τώρα επίσημες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικούς ομίλους παροχής περίθαλψης.
Στ) Ανέθεσαν σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία ακόμα και την διαχείριση των δωρεών από ιδιωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις, ενώ την περίφημη δωρεά 5 εκατ. Ευρώ της ΔΕΗ, την μετακύλησαν στους καταναλωτές με μια παρακράτηση 0,8 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος, δηλαδή το μικρό χαράτσι στα νοικοκυριά το παρουσίασαν ως δωρεά.
Ζ) Χάρισαν εκατομμύρια σε πολιτικούς τους φίλους «προγραμματάκηδες» μέσα από την αθλιότητα των καταγέλαστων voucher κατάρτισης επιστημόνων, μέχρι που αναγκάστηκαν να σταματήσουν το σκάνδαλο μόλις χθες ύστερα από γενική κατακραυγή.
Ως Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης γνωρίζουμε πολύ καλά τις τεράστιες υγειονομικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας την περίοδο των μνημονίων και πως η γενικευμένη φτωχοποίηση σε συνδυασμό με τον θεσμικό αποκλεισμό των ανασφάλιστων από τη δωρεάν περίθαλψη και την ταυτόχρονη μεγάλη υποχρηματοδότηση και δραστική συρρίκνωση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές οδήγησε το 1/3 του πληθυσμού στην απόγνωση, στην πολύ αυξημένη νοσηρότητα, το θάνατο και την αναπηρία. Η νέα οικονομική κρίση που έχει ήδη ξεκινήσει ομολογείται από τους πάντες πως θα είναι ακόμα χειρότερη και οι υγειονομικές ανάγκες που θα προκύψουν για ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα αφορούν μόνο τα νέα κύματα της πανδημίας. Αλλά και την νοσηρότητα που θα εμφανιστεί πάλι λόγω της απώλειας εισοδήματος, της μαζικής ανεργίας και της περαιτέρω εργασιακής εκμετάλλευσης, της ενδοοϊκογενειακής και σεξουαλικής βίας, του αλκοολισμού κλπ. Θυμίζουμε επίσης ότι τα οργανικά κενά του ΕΣΥ, ήδη πριν από την επιβολή των μνημονίων, αφορούσαν 6.000 θέσεις γιατρών και πάνω από 20.000 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, πληρωμάτων ΕΚΑΒ, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, φυσιοθεραπευτών και λοιπών επαγγελματιών υγείας και ακόμα περισσότερων, αν αναλογιστούμε ότι η οδοντιατρική φροντίδα και η αποκατάσταση ουσιαστικά ανήκει πλήρως στον ιδιωτικό τομέα και σχεδόν όλοι οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους για αυτές τις υπηρεσίες. Επομένως η γενναία, μόνιμη και όχι περιστασιακή, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για χιλιάδες πραγματικές νέες προσλήψεις, για προμήθεια εξοπλισμού και νέες κτιριακές υποδομές, καθώς και εκσυγχρονισμό και αναπαλαίωση των υπαρχόντων, είναι εντελώς απαραίτητη για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του πληθυσμού της επικράτειας στο άμεσο και απώτερο μέλλον.
Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι επαναπαύεται στα πρώτα σχετικά καλά αποτελέσματα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ, γιατί παραμένει πιστή στη λογική των ΣΔΙΤ και της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα. Όχι μόνο δεν τον επιτάσσει στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος, αλλά αξιοποιεί την πανδημία για να πριμοδοτήσει επιχειρηματίες. Ένα μαζικό έγκλημα είναι πάλι μπροστά μας. Να μην το επιτρέψουμε.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: