Σάββατο 25 Απριλίου 2020

ΠΟΥ: Τα «διαβατήρια ανοσίας» δεν εγγυώνται μη μετάδοση του κορονοϊού

Τους κινδύνους να συνεχιστεί η διάδοση του κορονοϊού τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που προειδοποιεί να μη δοθούν «διαβατήρια ανοσίας» ή «πιστοποιητικά μη επικινδυνότητας» σε πρόσωπα που είχαν μολυνθεί, γιατί δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι είναι προστατευμένοι από δεύτερο κύμα μόλυνσης. Όλα αυτά την ώρα που οι κυβερνήσεις εξετάζουν πώς θα ξεκινήσει η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος και αναζητούν τρόπους για να ξεκινήσουν ξανά πτήσεις και ταξίδια.
Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι η πρακτική των «διαβατηρίων ανοσίας» μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, καθώς η ακρίβειά τους δεν μπορεί να είναι εγγυημένη ενώ οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει ενδέχεται να αγνοήσουν τις καθιερωμένες προφυλάξεις κατά του ιού.
«Μερικές κυβερνήσεις έχουν προτείνει ο εντοπισμός αντισωμάτων του SARS-Cov-2, του ιού που προκαλεί την Covid-19, να χρησιμεύσει ως βάση για ένα “διαβατήριο ανοσίας” ή “πιστοποιητικό μη επικινδυνότητας”, το οποίο θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα να ταξιδέψουν ή να επιστρέψουν στην εργασία τους θεωρώντας πως είναι προστατευμένοι από το ενδεχόμενο να μολυνθούν και πάλι», αναφέρει ο ΠΟΥ.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόδειξη ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 και έχουν αντισώματα είναι προστατευμένοι από μια δεύτερη μόλυνση», προσθέτει.
Η Χιλή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα αρχίσει να χορηγεί «διαβατήρια υγείας» σε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τη νόσο. Για να πάρει κάποιος ένα τέτοιο έγγραφο, θα ελέγχεται για να διαπιστωθεί αν έχει αναπτύξει αντισώματα ώστε να αποκτήσει ανοσία στον ιό, ώστε να μπορεί να επιστρέφει αμέσως στη δουλειά του.
Από την άλλη πλευρά ο ΠΟΥ αναφέρει πως συνεχίζει να εξετάζει τα στοιχεία για την αντισωματική απόκριση στον ιό.
Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει πως άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από μόλυνση έχουν αντισώματα στον ιό, σημειώνει ο ΠΟΥ. Ωστόσο μερικοί απ' αυτούς έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα τους, «πράγμα που υποδηλώνει πως η κυτταρική ανοσία μπορεί επίσης να έχει κρίσιμη σημασία για την ανάρρωση», προσθέτει.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: