Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Διευκρινίσεις από τον ΠΟΥ για τα «διαβατήρια ανοσίας»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανήλθε στο θέμα των «διαβατηρίων ανοσίας» ανασκευάζοντας εν μέρει τη θέση που εξέφρασε το Σάββατο και προκάλεσε συζητήσεις.
Ο ΠΟΥ με μία σειρά από tweets έδωσε διευκρινίσεις επισημαίνοντας ότι αναμένει οι περισσότεροι ασθενείς του κορονοϊού να αποκτήσουν αντισώματα στην ασθένεια που θα τους προσφέρουν κάποιο επίπεδο προστασίας.
«Εκείνο που δεν γνωρίζουμε, ακόμη, όμως είναι το μέγεθος και η διάρκεια της προστασίας. Συνεργαζόμαστε με επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για να κατανοήσουμε όσο καλύτερα γίνεται την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στον Covid 19. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν απαντήσει τις σημαντικές αυτές ερωτήσεις» ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σημειώνεται ότι χθες ο ΠΟΥ προειδοποίησε για τους κινδύνους να συνεχιστεί η διάδοση του κορονοϊού, ζητώντας να μην δοθούν «διαβατήρια ανοσίας» ή «πιστοποιητικά μη επικινδυνότητας» σε πρόσωπα που είχαν μολυνθεί, γιατί δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι είναι προστατευμένοι από δεύτερο κύμα μόλυνσης.
«Μερικές κυβερνήσεις έχουν προτείνει ο εντοπισμός αντισωμάτων του SARS-Cov-2, του ιού που προκαλεί την Covid-19, να χρησιμεύσει ως βάση για ένα “διαβατήριο ανοσίας” ή “πιστοποιητικό μη επικινδυνότητας”, το οποίο θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα να ταξιδέψουν ή να επιστρέψουν στην εργασία τους θεωρώντας πως είναι προστατευμένοι από το ενδεχόμενο να μολυνθούν και πάλι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόδειξη ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 και έχουν αντισώματα είναι προστατευμένοι από μια δεύτερη μόλυνση», είχε αναφέρει ο Οργανισμός.
Για το θέμα τοποθετήθηκε, χθες, και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, παίρνοντας αποστάσεις από τον ΠΟΥ και επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δύο επιστημονικές απόψεις.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: