Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Στα σκαριά τεστ για έγκαιρη διάγνωση του Covid-19

Αποκλειστικό δημοσίευμα της Guardian αποκαλύπτει πως επιστήμονες, που εργάζονται για τον αμερικανικό στρατό, σχεδιάζουν νέο τεστ που θα μπορούσε να εντοπίσει ασθενείς του νέου κορονοϊού προτού εμφανίσουν συμπτώματα και γίνουν μεταδοτικοί.
Οι υπεύθυνοι του έργου στην Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (Darpa) ελπίζουν ότι μέσω αιματολογικού τεστ θα ανιχνεύεται η παρουσία του ιού μόλις 24 ώρες μετά τη μόλυνση, δηλαδή περίπου τέσσερις μέρες πριν τον κάνουν τα διαθέσιμα τεστ, αλλά και πριν πριν να είναι δυνατόν να μεταδώσουν τον Covid-19 σε άλλους ανθρώπους.
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, η ταχύτητα διάγνωσης θα αυξήσει και θα επισπεύσει τη δυνατότητα απομόνωσης ασθενών που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο μόλυνσης από τον ιό.
Το σχέδιο για τα νέα τεστ προέκυψε από ένα έργο που δημιουργήθηκε από την Darpa με στόχο την ταχεία διάγνωση της δηλητηρίασης από μικρόβια ή χημικά πολέμου, αλλά ήρθε ξανά στο τραπέζι όταν ξέσπασε η πανδημία ενώ πλέον αναμένει άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
«Η ιδέα καλύπτει ένα διαγνωστικό κενό παγκοσμίως», δήλωσε ο Μπράντ Ρινγκίσεν, επικεφαλής του αρμόδιου γραφείου της Darpa στον Guardian σημειώνοντας ότι εάν δοθεί η έγκριση θα μπορούσε να αλλάξει το «παιχνίδι» και να διαδραματίσει επίσης ρόλο αναφορικά με τα κενά σε μεταγενέστερα στάδια της μόλυνσης.
Κι ενώ η προ-μολυσματική ανίχνευση του ιού θα βελτίωνε την αποτελεσματικότητα των ελέγχων την ώρα που κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμοί, η Darpa συστήνει υπομονή μέχρι να δοθεί έγκριση από την FDA για να εφαρμοστεί και να διαπιστωθεί πόσο νωρίς ανιχνεύει τον Covid-19.
«Ο στόχος της έρευνας είναι να αναπτύξει και να επικυρώσει ένα διαγνωστικό τεστ πρώιμης διάγνωσης του Covid-19 στο αίμα», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, Στιούαρτ Σίλφον, ο οποίος πρόσθεσε πως τα νέα τεστ μπορεί να φέρει αποτελέσματα νωρίτερα από τα τρέχοντα τεστ, δεδομένου ότι «η ανοσοαπόκριση στη λοίμωξη αναπτύσσεται αμέσως μετά τη μόλυνση».
Εάν δοθεί η άδεια EUA, το τεστ εκτιμάται πως θα αρχίσει να κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του Μαΐου, ωστόσο άλλοι ερευνητές ανησυχούν για πιθανά προβλήματα αναφορικά με την ακρίβεια των νέων τεστ.
Από την πλευρά του ο καθηγητής, Έρικ Βαν Γκίζον, εξήγησε το εξής: «Είμαστε ακόμα στη μέση. Θέλουμε να κάνουμε αυτή τη δοκιμή όσο πιο γρήγορα μπορούμε, αλλά ταυτόχρονα να το μοιραστούμε με άλλους που μπορεί να θέλουν να εφαρμόσουν στις χώρες τους».
Επίσης, επεσήμανε πως άλλοι ιοί, όπως η γρίπη εντοπίζονται τις πρώτες 24 ώρες και προέβλεψε πως οι ΗΠΑ μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και ένα εκατομμύριο τεστ την ημέρα, ξεκινώντας με 100.000 καθημερινά τον επόμενο μήνα. Η έρευνα δείχνει επίπεδα ακρίβειας άνω του 95%. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς, καθώς αναπόφευκτα θα αλλάξει προς τα πάνω ή κάτω», συμπλήρωσε.

Πηγή: The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: