Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Ένα καλοκαίρι γεμάτο… υγειονομικά πρωτόκολλα!

Καλοκαίρι και αθλητικά camp είναι κατά κάποιον τρόπο συνυφασμένα και… πάνε μαζί θα μπορούσε να πει κανείς.
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το φετινό καλοκαίρι με τη μόνη διαφορά ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας και φυσικά τα camp δεν θα μπορούσαν να είναι απ’ έξω. Οι οδηγίες μάλιστα που δίνονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι πολύ αυστηρές και δημιουργούν μια νέα τάξη πραγμάτων που προκαλεί… πονοκέφαλο σε διοργανωτές και ασκούμενους και καλό είναι όσοι μπουν στη διαδικασία να διοργανώσουν ένα camp να το ψάξουν πολύ προσεκτικά για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων την τελευταία στιγμή. Ενδεικτικά, δημοσιεύουμε μερικές από τις διατάξεις που θα ισχύσουν για να πάρετε και εσείς μια γεύση:
- Τα παιδιά φέρνουν στην πρώτη προσέλευση το δελτίο καταγραφής αθλουμένου το οποίο συμπληρώνεται και υπογράφεται από τους συνοδούς τους.
Οι πρώτες 2 ώρες της πρώτης ημέρας αφιερώνονται υποχρεωτικά στην εκπαίδευση των παιδιών στις διαδικασίες προσέλευσης, τήρησης ασφαλών αποστάσεων, μέτρων καθαριότητας χεριών και αθλητικού εξοπλισμού, ασφαλούς χρήσης των αποδυτηρίων και των αποχωρητηρίων και στις διαδικασίες χορήγησης φαγητού και υγρών.
Κάθε ημέρα πρέπει να γίνεται υπενθύμιση των κανόνων ειδικά στην εναλλαγή των δραστηριοτήτων.
- Σε κάθε εγκατάσταση θα υπάρχει μία είσοδος και έξοδος στην οποία καταγράφονται οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν κρούσματος COVID-19 από τον ΕΟΔΥ.
Τα στοιχεία των ανήλικων αθλητών θα συμπληρώνουν οι κηδεμόνες ή οι συνοδοί αυτών στην προπόνηση. Η καταγραφή θα γίνεται με ευθύνη του οργανωτή του summer camp και θα φυλάσσεται για πιθανή ιχνηλάτηση.
Γενικές οδηγίες
  • Όταν το παιδί εμφανίζει συμπτώματα όπως Πυρετός, Βήχας, Δύσπνοια, Πονόλαιμος, Κόπωση/ Μυαλγία, Διάρροια, Ανοσμία δεν προσέρχεται στο camp.
  • Χειραψίες, χαιρετισμοί, εναγκαλισμοί απαγορεύονται, ενώ οι επαφές μεταξύ των αθλουμένων πρέπει να επιδιώκεται να είναι οι ελάχιστες δυνατές.
  • Όλοι οι υπεύθυνοι του summer camp θα πρέπει να έχουν μάσκα συνεχώς εκτός από τους προπονητές και εκπαιδευτές στη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας (οι αθλούμενοι επίσης δεν φορούν μάσκα).
  • Να υπάρχει αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό διάλυμα (με αντλία) σε εμφανή σημεία.
  • Οι κλειστοί χώροι πρέπει να αερίζονται συχνά. Σε ό,τι αφορά τη χρήση του κλιματισμού να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
  • Ένας χώρος (π.χ. ένα δωμάτιο αποδυτηρίων) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν χρειαστεί προκειμένου να απομονωθεί κάποιο άτομο με συμπτωματολογία COVID-19 μέχρι να ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ από τον υπεύθυνο του camp για περαιτέρω ενέργειες. Ο χώρος θα πρέπει να έχει τουαλέτα, νιπτήρα, σαπούνι, χειροπετσέτες/χαρτομάντηλα, ποδοκίνητο κλειστό κάδο απορριμμάτων, αλκοολούχο αντισηπτικό, χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης.
  • Να γίνεται ανάρτηση, στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά της εγκατάστασης, οδηγιών που αφορούν στους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής, στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, στα συμβατά συμπτώματα για COVID-19 λοίμωξη, στη συμπεριφορά στον αθλητικό χώρο.
Πηγή: rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: