Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Η καπιταλιστική Ευρώπη τιμωρεί τις μητέρες της

Στην Ισπανία, το μισθολογικό χάσμα που προκύπτει από τη μητρότητα μετά την πρώτη δεκαετία από τη γέννηση ενός παιδιού φτάνει στο 28%.
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΣΜΑ ΜΗΤΕΡΩΝ-ΠΑΤΕΡΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
H Ευρώπη γερνάει, οι δείκτες γεννητικότητας μειώνονται ανησυχητικά αλλά η αγορά εργασίας τιμωρεί στην πράξη τις μητέρες, γεγονός που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ισπανίας.
Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας, οι ακαθάριστες αποδοχές των εργαζόμενων γυναικών τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννα μειώνονται κατά 11,2%, ενώ των πατέρων αυξάνουν κατά 0,15%. Την επόμενη χρονιά, η μείωση των αποδοχών φτάνει έως και το 19,5%. Πρόκειται για τάση που συνεχίζεται ακόμη και δέκα χρόνια αργότερα, όταν η συρρίκνωση των αποδοχών των Ισπανίδων φτάνει στο 33%, ενώ των Ισπανών μόλις σε 5%. Ετσι, το μισθολογικό χάσμα που προκύπτει από τη μητρότητα μετά την πρώτη δεκαετία από τη γέννηση ενός παιδιού φτάνει στο 28%.
Η έρευνα στηρίχθηκε σε στοιχεία 550.000 εργαζόμενων μητέρων και πατέρων στο διάστημα 1990-2018 και τονίζει ότι ανάμεσα στους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το χάσμα αμοιβών είναι η μείωση των εργάσιμων ημερών και η αλλαγή της σχέσης εργασίας από πλήρους σε μερικής απασχόλησης ή σε εποχικές δουλειές. Ετσι, οι Ισπανίδες μειώνουν κατά 9,8% τον αριθμό εργάσιμων ημερών τον πρώτο χρόνο που γίνονται μητέρες, ενώ οι άντρες καθόλου.
Δέκα χρόνια μετά, αυτή η μείωση φτάνει στο 23% ενώ στους άντρες είναι ελάχιστη. Τον πρώτο χρόνο επίσης αυξάνει κατά 30% η πιθανότητα των Ισπανίδων να δουλέψουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ των Ισπανών μειώνεται κατά 8%. Η δε εποχική απασχόληση μετά την απόκτηση ενός παιδιού αυξάνει κατά 32% για τις γυναίκες και μειώνεται κατά 5% στους άντρες.
Η περίπτωση της Ισπανίας δεν είναι η μοναδική. Αυτό το «μισθολογικό χάσμα της μητρότητας» παραμένει υψηλό ακόμη και σε θεωρούμενες πρωτοπόρες κατά τα άλλα χώρες στα θέματα ισότητας φύλων, όπως η Σουηδία (26%) και η Δανία (21%), ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνει στο 44%, στην Αυστρία στο 51% και στη Γερμανία 61%.
 
Χριστίνα Πάντζου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: