Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Γύρος ο... ελληνικός

Πολλαπλά οφέλη για την ελληνική παραγωγή κρέατος, τις εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου και γενικότερα για την ελληνική οικονομία βλέπουν οι κτηνοτρόφοι, υπό τον όρο ότι η πρώτη ύλη θα είναι από ζώα που γεννήθηκαν και εκτρέφονται στη χώρα μας.
Eίναι μια επιλογή μαζικής και γρήγορης εστίασης που έχει κερδίσει την καθημερινή προτίμηση των κρεατοφάγων στην Ελλάδα και κινείται δυναμικά στις αγορές του εξωτερικού, όπως είναι αυτή της Αμερικής. Γι’ αυτό και αποτελεί σημαντικό στοίχημα για τη χώρα μας η προσπάθεια που γίνεται να κατοχυρωθεί στην Ε.Ε. ο ελληνικός γύρος ως Προϊόν Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), καθώς η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στους 110.000 τόνους.
Η ημερήσια κατανάλωση στα ψητοπωλεία υπολογίζεται σε 450-490 τόνους. Το προϊόν εξάγεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και κάποιες τρίτες όπου επιτρέπεται, με το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής να κατευθύνεται στις αγορές της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Για μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί καθώς θα αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Γιάννης Μπούρας.
Αλλά η προσπάθεια κατοχύρωσης του ελληνικού γύρου γεννά εύλογα ερωτήματα στους Ελληνες κτηνοτρόφους. Σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διεπαγγελματική οργάνωση κρέατος (ΕΔΟΚ), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει απορίες, εστιάζοντας στην πρώτη ύλη για την παρασκευή του γύρου που, όπως τονίζει, θα πρέπει να προέρχεται από την παραγωγή των Ελλήνων κτηνοτρόφων και να μην είναι εισαγωγής, ειδάλλως θα χαθούν αρκετά οφέλη από την πολυαναμενόμενη κίνηση.
Στα τέλη Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινής Αραμπατζή, με εκπροσώπους θεσμικών φορέων, της διεπαγγελματικής κρέατος, της βιομηχανίας κρέατος και χοιροτρόφων ενόψει της κατάθεσης του φακέλου για την κατοχύρωση του γύρου ως ΠΓΕ στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. Η κ. Αραμπατζή τόνισε ότι έχει γίνει σοβαρή δουλειά για την τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων σε ιστορικό και τεχνικό επίπεδο, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για τη μάχη που θα ακολουθήσει σε επίπεδο Ε.Ε. και θα δώσει νέες ευκαιρίες στην ελληνική κτηνοτροφία και βιομηχανία κρέατος. Παράλληλα, επισήμανε ότι για τον γύρο με ελληνικές πρώτες ύλες (κρέας) θα προβλέπεται επιπλέον (της ένδειξης ΠΓΕ) ειδική επισήμανση.
Αυτή η επισήμανση της υφυπουργού μαζί με την αναφορά στο δελτίο Τύπου της διεπαγγελματικής οργάνωσης κρέατος ότι ως ελληνική πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν και που εκτρέφονται στη χώρα έκανε τον ΣΕΚ να απορεί για το «εάν αφού για τον γύρο με ελληνικό κρέας θα προβλέπεται ειδική επισήμανση επιπλέον της ένδειξης ΠΓΕ, θα υπάρχει και γύρος με εισαγόμενες πρώτες ύλες που θα έχει την ένδειξη ΠΓΕ, σε τι ποσοστό και με ποιες διαδικασίες».
Επίσης, αφού ως ελληνική πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν και ζώα που εκτρέφονται στη χώρα, ο ΣΕΚ διερωτάται εάν θα υπάρχει και εισαγόμενη πρώτη ύλη από ζώα που δεν γεννήθηκαν ούτε εκτρέφονται στη χώρα μας και ζητά να μάθει ποια θα είναι η τελική πρόταση που θα καταθέσει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. «Η κατοχύρωση του γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ενδειξης θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική παραγωγή κρέατος, τους Ελληνες παραγωγούς, τις εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου και γενικότερα για την ελληνική οικονομία, υπό τον όρο ότι η πρώτη ύλη (κρέας) είναι ελληνική από ζώα που γεννήθηκαν και εκτρέφονται στη χώρα μας», καταλήγει ο ΣΕΚ.
ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ (ΕΕ=100)
Στην Ε.Ε. το 2019
Τεράστιες είναι οι διαφορές τιμών κρέατος ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2019. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή όλων των ειδών κρέατος, με μέσο όρο το 100 για τις 27 χώρες της Ε.Ε., αναδεικνύει την Αυστρία ακριβότερη και τη Ρουμανία φτηνότερη, με την Ελλάδα ελαφρά πάνω από τον μέσο όρο (102,5%).
Είναι ενδιαφέρον ότι πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κινούνται οι τιμές κρέατος στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Δανία, χώρες που είναι οι μεγάλοι παραγωγοί και εξαγωγείς κρέατος στις άλλες χώρες της Ε.Ε..
 
Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
Πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: