Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Ενισχύουν τον γαλάζιο στρατό των μετακλητών, ακυρώνουν το ΑΣΕΠ

Σκάνδαλο με τις τοποθετήσεις φίλων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε επιτελικές θέσεις. Μετά τα υπουργικά γραφεία και την προεδρία της Κυβέρνησης, τώρα η βεντάλια ανοίγει σε δήμους και σε διάφορους άλλους φορείς του Δημοσίου ● Ρεκόρ 10ετίας: τον Απρίλιο του 2020, ο αριθμός τους στη Δημόσια Διοίκηση έφτανε τα 2.774. Ο Ελληνας φορολογούμενος πληρώνει για τις θέσεις αυτές τουλάχιστον 61.000.000 ευρώ τον χρόνο ● Oσα έλεγε προεκλογικά η κυβέρνηση για συρρίκνωση του κράτους αφορούν μόνο τους... πολιτικούς αντιπάλους της, ενώ η ίδια συνεχίζει να τακτοποιεί δικά της παιδιά σε θέσεις που πληρώνονται από τον κρατικό κορβανά Διορίζουν μετακλητούς σε οργανικές θέσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και σε θέσεις ευθύνης εντός της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας.
Την ώρα που η χώρα βιώνει ήδη τις πρώτες συνέπειες της κρίσης λόγω πανδημίας και οι εκατομμύρια συνταξιούχοι βλέπουν τα αναδρομικά τους να κουρεύονται σε ποσοστό 60%, η κυβέρνηση επιλέγει να ρίξει χρήματα στο επιτελικό της κράτος, δημιουργώντας όλο και περισσότερες θέσεις μετακλητών υπαλλήλων, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα το σχετικό κόστος.
Η «Εφ.Συν.» από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. είχε θίξει το θέμα («Ο “στρατός” των μετακλητών του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη», 5.10.2019), αποδεικνύοντας με στοιχεία ότι όσα έλεγε προεκλογικά η κυβέρνηση για συρρίκνωση του κράτους αφορούν μόνο τους... πολιτικούς αντιπάλους της, ενώ η ίδια συνεχίζει να τακτοποιεί δικά της παιδιά σε θέσεις που πληρώνονται από τον κρατικό κορβανά.
Τότε είχαμε παρουσιάσει τις περιπτώσεις των μετακλητών και των αποσπασμένων στα υπουργικά γραφεία και στην προεδρία της κυβέρνησης. Τώρα, η σχετική βεντάλια ανοίγει καθώς περιλαμβάνονται οι δήμοι αλλά και διάφοροι άλλοι φορείς του Δημοσίου.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι κάτωθι περιπτώσεις:
Σε κάθε δήμο συστήνονται αυτοδίκαια θέσεις ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών ή επιστημονικών συνεργατών, συνολικού αριθμού ίσου με τον αριθμό των αντιδημάρχων του δήμου. Σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) κατοίκους, μπορεί να συστήνεται μία (1) θέση ειδικού συνεργάτη, επιπλέον των προβλεπόμενων στο προηγούμενο εδάφιο. Με βάση τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς, οι συνιστάμενες θέσεις στους δήμους μπορεί να υπερβαίνουν τις 2.000!
Συστήνονται σε κάθε ΦΟΔΣΑ έως δυο (2) θέσεις ειδικών συνεργατών για συνολικό πληθυσμό μελών έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000), έως τρεις (3) θέσεις για συνολικό πληθυσμό μελών έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) και έως τέσσερις (4) θέσεις για συνολικό πληθυσμό μελών από ένα εκατομμύριο (1.000.000) και άνω.
Για την υποβοήθηση του έργου του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων συστήνονται δυο (2) θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και δυο (2) θέσεις ειδικών συμβούλων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Συστήνονται οκτώ θέσεις συνεργατών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στα γραφεία του διοικητή και του υποδιοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης καθώς και στο γραφείο προϊσταμένου της Αρχής Προσφυγών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστώνται 28 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων για τις διευθύνσεις και υπηρεσίες της Γραμματείας. (Εκτιμώμενο κόστος -σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- 961 χιλιάδες ευρώ ετησίως)
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συστήνονται 60 νέες θέσεις προσωπικού εκ των οποίων δεκαπέντε (15) θέσεις εμπειρογνωμόνων πληροφορικής με τριετή θητεία και βαθμό 2ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων (συνολικό εκτιμώμενο κόστος 1,2 εκατ. ευρώ).
Ρεκόρ 10ετίας και κόστος!
Ολα τα παραπάνω συνεπάγονται την εκτόξευση του αριθμού των μετακλητών, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον Απρίλιο του 2020, ο αριθμός τους στη δημόσια διοίκηση έφτανε τα 2.774 άτομα που αποτελεί ρεκόρ 10ετίας! Το πιο ανησυχητικό όμως είναι πως με τους ρυθμούς που διορίζει η εν λόγω κυβέρνηση, ο συνολικός αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο τους προσεχείς μήνες, χωρίς να γνωρίζει κανείς πού θα φτάσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο!
Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου, η προϋπολογισθείσα δαπάνη για τη μισθοδοσία ενός απλού μετακλητού συνεργάτη ανέρχεται ετησίως σε 22.000 ευρώ. Με βάση αυτό και κάνοντας τη σχετική πράξη, προκύπτει ότι η συνολική δαπάνη των μετακλητών του κράτους κοστίζει κάτι παραπάνω από 61 εκατ. ευρώ (2.774 επί 22.000), ενώ σε επίπεδο 4ετίας η δαπάνη εκτοξεύεται στα 244.112.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η δαπάνη είναι μεγαλύτερη, καθώς αρκετοί από τους μετακλητούς καταλαμβάνουν θέσεις προϊσταμένων με επιδόματα και συνολικά αυξημένες αποδοχές.
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η δαπάνη αυτή αφορά μόνο τους μετακλητούς. Αν προστεθούν οι αποσπασμένοι, οι υπερωρίες αυτών, τυχόν δαπάνες μετακινήσεων και τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων, το ποσό φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.
«Κομματικό κράτος» και οικογενειοκρατία
Η κυβέρνηση όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση στηλίτευε τη χρήση μετακλητών υπαλλήλων από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κατηγορίες για σύσταση «κομματικού» κράτους έδιναν κι έπαιρναν, ωστόσο, στην παρούσα φάση η ίδια ακολουθεί ακριβώς την ίδια τακτική και μάλιστα ενισχυμένη στον μέγιστο βαθμό. Το κράτος όχι απλώς έχει ήδη «μπουκώσει» από «γαλάζια» παιδιά, αλλά σε αυτό έχουν βρει απάγκιο και συγγενείς του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ας θυμηθούμε μερικές μόνο από τις ατελείωτες περιπτώσεις.
  • Διόρισε γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού (ουσιαστικά διευθυντή του γραφείου του) τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, γιο της αδελφής του Κατερίνας Μητσοτάκη.
  • Διόρισε εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank Α.Ε. την Αικατερίνη Ονουφριάδου του Οδυσσέα. Η κ. Ονουφριάδου είναι κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. και ξαδέρφη του πρωθυπουργού.
  • Αντιπρόεδρος στο Εθνικό Θέατρο διορίστηκε η αδερφή της πεθεράς του, Ερση Πήττα.
  • Αντιπρόεδρος στη Σχολή Ορχηστικής Τέχνης διορίστηκε ο αδερφός της πεθεράς τού κ. Μητσοτάκη, Χριστόφορος Χριστοφής.
  • Διορίστηκε η Μαρία-Βαρβάρα Ζαννή σε θέση ειδικής συμβούλου της γενικής γραμματείας Πρωθυπουργού. Η κ. Ζαννή έως και πριν από λίγα χρόνια βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με την οικογένεια Μπακογιάννη, ζητώντας διατροφή αρκετών χιλιάδων ευρώ μηνιαίως από τον ανιψιό του πρωθυπουργού, Κώστα Μπακογιάννη, με τον οποίο έχουν ένα παιδί.
Πώς καταστρατηγούν το Σύνταγμα
Στο κομμάτι του αριθμού των μετακλητών, των κριτηρίων, των προϋποθέσεων πρόσληψης και των αποδοχών η κυβέρνηση πραγματικά ξεπέρασε τον εαυτό της, καθώς έχει εφαρμόσει μια δική της πρακτική που παρακάμπτει το ΑΣΕΠ και ταυτόχρονα καταστρατηγεί το Σύνταγμα της χώρας.
Ομως, το σημαντικότερο είναι άλλο. Οπως προαναφέρθηκε, μετακλητοί υπάλληλοι στα γραφεία των μελών της κυβέρνησης πάντα υπήρχαν. Αλλο θέμα ποιος πρέπει να είναι ο αριθμός, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις πρόσληψης, οι αποδοχές κ.λπ. Εδώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατ’ εξακολούθηση εισάγει κάτι διαφορετικό: τον διορισμό μετακλητών σε οργανικές θέσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και σε θέσεις ευθύνης εντός της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας.
Μερικά μόνο παραδείγματα:
  • Διορίζεται ιδιώτης μηχανικός ως διευθυντής στην Τεχνική Υπηρεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
  • Συστήνονται 3 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων στη Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης Ασύλου και Υποδοχής, του ίδιου υπουργείου.
  • Συστήνονται 28 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων για τις διευθύνσεις και υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
  • Συστήνεται θέση μετακλητού προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Εννοείται ότι όλες οι ανωτέρω θέσεις πληρούνται με αποφάσεις του οικείου υπουργού. Με λίγα λόγια, οι υπουργοί της Ν.Δ. διορίζουν τους δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις που έπρεπε να καλύπτονται από θέσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων και τους διορίζουν και σε θέσεις προϊσταμένων εντός της δημόσιας διοίκησης!
Πρόκειται για βίαιη παραβίαση των αρχών του Συντάγματος. Πρόκειται για πλήρη παράκαμψη του ΑΣΕΠ στη διαδικασία στελέχωσης των δημόσιων οργανισμών. Πρόκειται για κουρέλιασμα κάθε έννοιας αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας στον τρόπο στελέχωσης και διοίκησης των οργανισμών του Δημοσίου, καθώς καλύπτουν τις θέσεις με δικούς τους «από το παράθυρο».
 
Δημήτρης Τερζής
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: