Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Τα συμπτώματα θα περάσουν, η ασθένεια είναι ανίατη

Πέρασε η άνοιξη, πάει το καλοκαίρι, κουτσά στραβά τον ψιλοφάγαμε κι αυτόν τον Σεπτέμβρη, αλλά αυτός ο καταραμένος ο νυχτεριδοϊος δεν λέει να μας αφήσει ήσυχους και τα πάσης φύσεως εμβόλια αργούν ακόμη· όλα δείχνουν πως πάμε για Χριστούγεννα και βλέπουμε.
Αλλά και να βγει το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο, πάλι δεν σωζόμαστε: η μαζική παραγωγή και διανομή εκατομμυρίων δόσεων, καθώς και η γιγάντια προσπάθεια που θα απαιτηθεί για τον εμβολιασμό του μισού, τουλάχιστον, πληθυσμού, ώστε να φτάσουμε σε μια πρώτη «ανοσία της αγέλης», θα πάρει μήνες.
Η μόνη πόλη παγκοσμίως που απέκτησε, λέει, συλλογικά αντισώματα απέναντι στον ιό είναι η βραζιλιάνικη Μαναούς, μια μεγαλούπολη 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων- που όμως για να φτάσει εκεί έχασε κάπου δυόμισι χιλιάδες κατοίκους, δηλαδή πάνω από έναν στους χίλιους! Ισως θα θυμάστε τις εικόνες από τον Μάιο, στο «πικ» του πρώτου κύματος, με τις σορούς δεκάδων ανθρώπων να στοιβάζονται σε φορτηγά ψυγεία και να παραχώνονται σε ομαδικούς τάφους. Ξέρετε, τότε που ο Μπολσονάρου έλεγε πως ο ιός είναι μια γριπούλα, την ώρα που θέριζε εκατοντάδες αθώους κάθε μέρα.
Είπαμε όμως: οι ιδιώτες να είναι καλά. Καλά λένε μερικοί πως ο ιός είναι το σύμπτωμα, η ανίατη αρρώστια είναι άλλη και λέγεται καπιταλισμός. Χτες, αίφνης, έγινε γνωστό ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πληρώσουν τις αποζημιώσεις που τυχόν θα απαιτηθούν από τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό AstraZeneca για ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορονοϊού που παρασκευάζει - με αντάλλαγμα χαμηλότερη τιμή ανά δόση.
Μάλιστα η συμφωνία με την AstraZeneca, η οποία μεταθέτει στους φορολογουμένους το ρίσκο που εκ των πραγμάτων περιλαμβάνει η ταχεία ανάπτυξη και διάθεση ενός εμβολίου, συνήφθη τον Αύγουστο και δημοσιοποιήθηκε έναν ολόκληρο μήνα αργότερα, την ώρα που γίνονται σιγά-σιγά γνωστές οι επιπλοκές και παρενέργειες συγκεκριμένων εμβολίων...
Να σημειωθεί δε πως η εν λόγω βρετανική εταιρεία έχει διακόψει δύο φορές έως τώρα τις δοκιμές της, λόγω σοβαρών παρενεργειών του εμβολίου: όμως οι χώρες της Ε.Ε., βάσει της συμφωνίας με την AstraZeneca, έχουν συμφωνήσει να προ-αγοράσουν 300 εκατομμύρια δόσεις προς 2,5 ευρώ ανά δόση, ενώ η Sanofi (που δεν ζήτησε παρόμοια νομική «ασυλία») ζητά γύρω στα 10 ευρώ ανά δόση! Αυτές είναι δουλειές...
Είπαμε όμως, το εμβόλιο αργεί ακόμη. Και στο μεταξύ η κυβερνησάρα μας τα έχει κάνει πάλι θάλασσα και τώρα πάει να μας ρίξει πάλι πάνω μας τη δική της πολύμηνη αδιαφορία και αβελτηρία. Πάλι μας φλόμωσε στο παραμύθι ο Κυριάκος ο Πορφυρογέννητος και οι α(χ)ριστοι επιτελείς του. Ούτε ο Πινόκιο τόσα ψέματα! Οσο για τις εξαγγελίες, μόνον οι κλινικάρχες πρέπει να είναι ευχαριστημένοι για την πανάκριβη «επιστράτευση» των ιδιωτικών ΜΕΘ τους, την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ήδη φτάσει στα όρια του και μπορεί πολύ σύντομα να δούμε και στα αθηναϊκά νοσοκομεία εικόνες Μπέργκαμο.
Πάρτε και μερικά έξτρα λεωφορεία από τα... σαπάκια των ΚΤΕΛ για να σαρδελοποιείστε λιγότερο στα Μέσα Μαζικής Μετάδοσης, και μην γκρινιάζετε. Και οι υπόλοιποι πληβείοι βολευτείτε στα... φορεία- και μη φοβάστε, ο Θεός είναι μαζί μας! Στις εκκλησίες τουλάχιστον – οι πλατείες είναι του διαβόλου.
Το χειρότερο, το πραγματικά εγκληματικό, είναι βέβαια πως η Ελλάδαρα μας παραμένει ουραγός στα τεστ, τόσο τα μοριακά όσο και των αντισωμάτων - αγνοώντας από την αρχή της πανδημίας τη σχετική οδηγία («τεστ, τεστ, τεστ») του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: κι όχι μόνο αυτό, αλλά και τα Ερευνητικά Κέντρα «φράκαραν» και δεν μπορούν να δώσουν εγκαίρως τα αποτελέσματα.
Αλλά είπαμε, οι άνθρωποι είναι ορκισμένοι νεοφιλελεύθεροι, εχθροί του Δημοσίου – και σιγά μην αλλάξουν μυαλά με μια ψωρο-πανδημία. Και αυτό δυστυχώς ισχύει σε όλη την Ευρώπη, που μετά το πρώτο σοκ έπαιξε τα ρέστα της στη βιαστική «αναβίωση» της οικονομίας, ρίσκαρε με τη συνέχιση της βιομηχανικής παραγωγής και με τον τουρισμό και τώρα πληρώνει τη λυπητερή σε κρούσματα και ζωές.
Μία Ευρώπη που βυθίζεται όλο και περισσότερο στη δίνη του «δεύτερου κύματος» της πανδημίας - για να μην πούμε βέβαια για τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, όπου τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Σκεφτείτε πως οι ΗΠΑ έχασαν 58.000 στρατιώτες σε ολόκληρο τον δεκαετή πόλεμο του Βιετνάμ και τώρα έχουν ήδη ξεπεράσει τους 200.000 νεκρούς μέσα σε ένα εξάμηνο!
Η κατάσταση είναι ζοφερή– σκληρή καραντίνα στο Ισραήλ, πενταψήφια ημερήσια κρούσματα στη Γαλλία, μινι-λοκντάουν στην Ισπανία, νέα περιοριστικά μέτρα στη Βρετανία, όπου ο μπούλης Μπόρις Τζόνσον μετά από το... χαλαρό καλοκαίρι άλλαξε τώρα τροπάρι και κλείνει νωρίτερα τις παμπ, λες και ο ιός δεν κολλάει την ημέρα και πάντως σίγουρα δεν κολλάει πριν από τις δέκα το βράδυ!
Αλλά και στη Μαδρίτη, εκατοντάδες κάτοικοι συγκρούστηκαν προχτές με τους αστυνομικούς, διαμαρτυρόμενοι για τα στοχευμένα, ταξικής εμπνεύσεως περιοριστικά μέτρα στις φτωχογειτονιές της ισπανικής πρωτεύουσας. Εικόνες από το μέλλον μας; Ολα θυμίζουν Νιόνιο - «τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε, για άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε»! Αν και πρώτα, μάλλον, θα μας... πηδήξει αυτός.
 
Γιώργος Τσιάρας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: