Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Χριστόφορος Βερναρδάκης: Δεν υπάρχουν υγειονομικά μέτρα χωρίς ταυτόχρονα αντίστοιχα οικονομικά μέτρα

Δεν μπορεί να επιλεγεί, π.χ., ένα γενικό lockdown, χωρίς ταυτόχρονα να παρθούν εξαιρετικά "ακραία" οικονομικά μέτρα για την προστασία της κοινωνίας και της εργασίας.
Αυτήν τη στιγμή η Κυβέρνηση παραπαίει. Λαμβάνει υγειονομικά ημίμετρα, χωρίς αντίστοιχα κοινωνικά και οικονομικά μέτρα. Αποκόπτει την υγειονομική διαχείριση από την οικονομική και εργασιακή πολιτική. Οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις σε εξαθλίωση και "ξαφνικό θάνατο".
Ηδη, από την πρώτη φάση της πανδημίας οι επιπτώσεις στην οικονομία και την εργασία ήταν δραματικές. Ομως, το βαρέλι δεν έχει πάτο, δυστυχώς. Η έκρηξη των κρουσμάτων - αναμενόμενο γεγονός, που θα έπρεπε να βρει το κράτος και την Κυβέρνηση πολύ προετοιμασμένους - οδηγεί νομοτελειακά σε αποφάσεις μερικού ή ολικού lockdown της οικονομίας, γεγονός που αν συμβεί θα πρέπει να οδηγήσει σε πολύ ριζοσπαστικά μέτρα προστασίας της κοινωνίας.
Καταθέτω τα απολύτως απαραίτητα και μόνον:
  1. Καθολική Μισθολογική κάλυψη όλων των μισθωτών, συμπεριλαμβάνοντας και τους ελαστικά απασχολούμενους, τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο.
  2. Πλήρης απαγόρευση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και απαγόρευση δυσμενούς τροποποίησης της εργασιακής σύμβασης.
  3. Πλήρης και έγκαιρη καταβολή με κρατική χρηματοδότηση του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Καταβολή Δώρου Χριστουγέννων ειδικά φέτος και στον Δημόσιο Τομέα ώστε να κρατηθεί ζωντανή η αγορά.
  4. Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ελευθέρων επαγγελματιών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  5. Πάγωμα των τραπεζικών οφειλών για οποιαδήποτε κατηγορία δανείου σε ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και συνταξιούχους.
  6. Κήρυξη ενοικιοστάσιου για όλες τις κατηγορίες επαγγελματικής στέγης (εμπόριο, βιοτεχνία, επιστημονικά επαγγέλματα και υπηρεσίες)
  7. Μη έκδοση οικιακών λογαριασμών ρεύματος και νερού, ακόμα και χρησιμοποιώντας το μέτρο της επίταξης.
  8. Οικονομική ενίσχυση 1.500 Ευρώ μηνιαίως για νοικοκυριά ανέργων, μονογονεϊκών οικογενειών, αναπήρων.
Κάθε άλλη κατεύθυνση θα σημαίνει το θάνατο μιας κοινωνίας. Είτε από την πανδημία είτε από την φτώχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: