Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Δίχως στέγη, δίχως νόμο

Η χρησιμότητα της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας σε βάρος του υπουργού Οικονομικών, πέρα από την αναμενόμενη έκβασή της, ήταν ότι ανάγκασε τα κυβερνητικά στελέχη να μιλήσουν για την «ταμπακιέρα». Αυτός άλλωστε ήταν εξαρχής ο διακηρυγμένος στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε την πρωτοβουλία της πρότασης μομφής.
Και πράγματι, αντί για μια συζήτηση στριμωγμένη στο απόγευμα της Παρασκευής, αντί για μια κοινοβουλευτική «ξεπέτα» λίγων ωρών στην οποία η κοινή γνώμη θα ήταν αμέτοχη και ανυποψίαστη για ένα θεσμικό πλαίσιο που παίζει με την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων, μεσολάβησαν 35 ώρες συζήτησης.
Εστω και παράλληλων βουλευτικών ή υπουργικών μονολόγων, στο πλαίσιο των οποίων πάντως κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης χρειάστηκε να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σε ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Και θα ακολουθήσουν μερικές ακόμα ώρες συζήτησης, καθώς η ψήφιση του πτωχευτικού τερατουργήματος της κυβέρνησης συνεχίζεται σήμερα.
Το ότι το κυβερνών κόμμα και ο Κυρ. Μητσοτάκης προσωπικά βρέθηκαν σε θέση άμυνας έγινε προφανές. Και μόνο το γεγονός ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. και οι υπουργοί της κυβέρνησης αναλώθηκαν στο τι δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η ασφαλέστερη ένδειξη ότι δυσκολεύονται να υπερασπίσουν αυτό το νομοθέτημα, που αποτελεί μηχανισμό μαζικής δήμευσης -ή καλύτερα ιδιωτικοποίησης- της ιδιωτικής περιουσίας των υπερχρεωμένων πολιτών και μικρών επιχειρήσεων.
Το έχουν επισημάνει οι πάντες: από τις ενώσεις δανειοληπτών, τους φορείς εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέχρι τους κορυφαίους νομικούς φορείς, τις δικηγορικές και δικαστικές ενώσεις.
Η κυβέρνηση νομοθετεί με τον κυνισμό και τον φανατισμό τοκογλύφου. Το λέμε στον πρωτοσέλιδο τίτλο μας και το εννοούμε, καθώς αφήνει χωρίς το παραμικρό δίχτυ προστασίας χιλιάδες νοικοκυριά, των οποίων η κύρια κατοικία τους μπορεί ανά πάσα στιγμή να μπει στο μίξερ της πτωχευτικής περιουσίας με πρωτοβουλία οποιουδήποτε «ανυπόμονου» πιστωτή.
Πέρα από κάθε επιχείρημα αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, αυτό είναι το αδιαμφισβήτητο δεδομένο. Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια το δικαίωμα στη στέγη, θεμελιωμένο στο Σύνταγμα και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, μένει νομικά άστεγο.
Και αυτό θα είναι επίτευγμα της διακυβέρνησης της Ν.Δ., αν σήμερα ολοκληρωθεί το έγκλημα και ψηφιστεί το νομοσχέδιο-τέρας με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: