Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Έσπασαν τα ισόβια για τους καταδικασθέντες του Noor One

Αντιμέτωποι με ελαφρύτερες ποινές θα βρεθούν τελικά οι καταδικασθέντες πρωτόδικα για την πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης, της μεγαλύτερης ποσότητας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, αφού σήμερα το δικαστήριο τους αναγνώρισε ελαφρυντικά.
Η απόφαση αυτή του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά σημαίνει ότι σπάνε τα ισόβια για τους Ευθύμιο Γιαννουσάκη, Γεώργιο Μπουρδούβαλη και τους τρεις Τούρκους οι οποίοι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Το Εφετείο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και δόθηκε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη σε όλους τους κατηγορούμενους, με την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη τελικά να διαφωνεί ωστόσο επ’ αυτού και να μειοψηφεί.
Σημειώνεται πως η  εισαγγελέας, Βασιλική Βλάχου άφησε να εννοηθεί πως η απόδοση του ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής διαγωγής ήταν μονόδρομος με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα. Όπως ανέφερε σχετικά : «Μάλλον με δεσμεύει η διάταξη. Η συμπεριφορά του Γιαννουσάκη δεν μου δείχνει μεταμέλεια. O νομοθέτης λέει "δεν μπορώ να αντιλέξω ότι δεν είσαι καλός κρατούμενος αν δεν έχω στοιχεία" και εγώ δεν έχω στοιχεία».
Η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη της χορήγησης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, επισημαίνοντας πως ο Γιαννουσάκης έχει καταδικαστεί για κακούργημα, φοροδιαφυγή και μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Η ίδια απέρριψε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας υπογραμμίζοντας:  «Ο κ. Γιαννουσάκης έλεγε διαφορετικά πράγματα κάθε φορά. Αρχικά ότι ευθύνεται ο Λάγιος. Μετά μας είπε για τον Μπουρδούβαλη που ήταν ήδη κρατούμενος. Δεν ήταν οι απολογίες του τέτοιες που καταδείκνυαν τη μεταμέλειά του».
Αναγνώρισε πάντως τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη στον πρώην συνεργάτη του Γιαννουσάκη Σταύρο Λάγιο και τον Κωνσταντίνο Καρτσώνη, τον ιδιοκτήτη της αποθήκης στο Κορωπί όπου βρέθηκαν τα ναρκωτικά.
Το δικαστήριο δέχθηκε ουσιαστικά τη σχετική πρόταση της εισαγγελέως, η οποία είχε επισημάνει πως ο Λάγιος υπέδειξε στους λιμενικούς το πλοίο «Noor 1» και ο Καρτσώνης παρέδωσε στις διωκτικές αρχές έναν τόνο ηρωίνη που δεν είχε εντοπιστεί.
Η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές
Μετά την απόφαση επί των ελαφρυντικών, η εισαγγελέας πρότεινε για τους Γιαννουσάκη, Μπουρδούβαλη και τους τρεις Τούρκους ποινές φυλάκισης έξι ετών για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και 15 έτη για τα ναρκωτικά.
Για τον Κ. Καρτσώνη πρότεινε 13 έτη κάθειρξη, για τον Ιρανό Μπονιάντ, συνοδό των ναρκωτικών στο πλοίο αλλά και σε βίλα στη Φιλοθέη, 13 έτη κάθειρξη, για τον Στ. Λάγιο 5 έτη κάθειρξη και για τον Τούρκο διερμηνέα φυλάκιση 4 ετών.
Η δίκη συνεχίζεται στις 27 Οκτωβρίου με την απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών.
Αθώοι λόγω ελαχιστοτάτων αμφιβολιών
Τη Δευτέρα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά έκρινε αθώους, ομόφωνα τους Αιμίλιο Κοτσώνη και Παναγιώτη Φάρο και κατά πλειοψηφία τον Βασίλειο Κουρούβανη.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Αιμ. Κοτσώνη «με ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη. Κατά πλειοψηφία αθώος κρίθηκε ο Β. Κουρούβανης, υποναυλωτής του Noor One και ομόφωνα αθώος ο πρώην πλοιοκτήτης του πλοίου Π. Φάρος.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει την αλλαγή των κατηγοριών προς το δυσμενέστερο σε βάρος του συνεργάτη της εταιρείας Capital του Β. Μαρινάκη, Αιμ. Κοτσώνη, αλλά και του φερόμενου ως υποναυλωτή Β. Κουρούβανη, πρόταση που το δικαστήριο τελικά δεν υιοθέτησε.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: