Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Ανήμερα

«Τι γυρεύεις και μας ήρθες παράφωνος να φαρμακώσεις τις γιορτές μας;» 
Ευριπίδη «Φοίνισσαι»
25 Νοεμβρίου: Ημέρα μνήμης της Εθνικής Αντίστασης. Σαν σήμερα ενωμένοι, 25 Νοεμβρίου 1942, αυτοί που αντιστέκονταν στον ιμπεριαλισμό και την εθνοκάθαρση του γερμανικού ναζισμού και του ιταλικού φασισμού κατέφεραν ένα καίριο πλήγμα εναντίον τους ανατινάζοντας τη γέφυρα του Γοργοπόταμου. Οσα έχουν καταγραφεί δεν αρκούν για να δώσουν το μέγεθος και τις συνέπειες εκείνης της παραδειγματικής πράξης: Κορυφαία στιγμή εθνικής ενότητας του λαού μας. Γόνιμη συνεργασία με τη συμμαχική αποστολή. Αγωνιστικό παράδειγμα για την αντίσταση σε όλη την Ευρώπη.
Οι συνέπειες του Εμφυλίου καθυστέρησαν τη συνάντηση του συνόλου των αντιστασιακών στον ίδιο τόπο μνήμης. Οταν αυτό έγινε στις 29 Νοεμβρίου του 1964 ήταν ένα συμβάν. Υστερα από τόσα χρόνια σήμαινε την ολοκλήρωση του πένθους και τη διαδικασία επούλωσης του τραύματος. Η έκρηξη που σκότωσε δεκατρείς και τραυμάτισε πολύ περισσότερους ανθρώπους, δηλητηρίασε την ώρα της χαράς και προανήγγειλε τη στημένη από τις ΗΠΑ άνοδο της χούντας που επιχείρησε να ζωντανέψει το σενάριο του εθνικού διχασμού.
Χρειάστηκε να βιώσει ο τόπος μας την εφτάχρονη υποτροπή της χούντας με μεγάλες συνέπειες για ανθρώπους, ανάσχεση της κουλτούρας της Ελλάδας και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο για να συνυπάρξουν στον ίδιο τόπο μετά τη Μεταπολίτευση όλοι αυτοί που μας χάρισαν την κρυμμένη βαθιά μέσα μας πεποίθηση ότι υπάρχει πάντα δρόμος αντίστασης. Το 1982 πραγματοποιήθηκε επιτέλους ο εορτασμός του έπους του Γοργοπόταμου, χωρίς καμιά αρνητική συνέπεια σε μια Ελλάδα που ένιωθε ότι μπορούσε να ελπίζει.
Η 25η Νοεμβρίου 2020 είναι η μέρα που διάλεξαν οι σχεδιαστές και οργανωτές της ελληνογερμανικής Πλατφόρμας MOG, Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα, για να την παρουσιάσουν στη Γερμανία. Την παρουσίαση της πλατφόρμας στα γερμανικά θα ακολουθήσει και μια άλλη στα ελληνικά στις 2 Δεκεμβρίου. Χρηματοδοτείται από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με μικρή συμμετοχή του Ιδρύματος Νιάρχος και στόχο έχει να χρησιμοποιηθεί σε ελληνικά και γερμανικά σχολεία δίνοντας τη δική της εκδοχή για την Κατοχή στην Ελλάδα και συμβάλλοντας έτσι στη φιλία των δύο λαών. Ωστόσο δημιουργεί σκέψεις για δύο πράγματα.
Πρώτον, ότι δεν εξισώνει σαφώς θύτες και θύματα, όμως ο «ουδέτερος» και στην ουσία μεροληπτικός τρόπος παρουσίασης ανοίγει τον δρόμο για κάτι τέτοιο. Και, δεύτερον, ότι υπηρετεί την υπόσκαψη των σημαντικών προσπαθειών του Συμβουλίου για τις γερμανικές οφειλές για τα εγκλήματα των Γερμανών στην κατεχόμενη Ελλάδα, αφού τις αρνείται και λειτουργεί ως υποκατάστατό τους. Ανήμερα της πράξης εκείνης στον Γοργοπόταμο γίνεται έτσι η ευκαιρία για να προβληθεί μια πρωτοβουλία που υποσκάπτει τη μνήμη και την αντίσταση των Ελλήνων.

Πέπη Ρηγοπούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: