Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Πυρά για την καθυστέρηση στο πλαφόν, συνταγογράφηση των τεστ ζητά η αντιπολίτευση

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη μεγάλη καθυστέρηση στην επιβολή πλαφόν στην τιμή των τεστ για τον κορονοϊό, η οποία ανακοινώθηκε πολλούς μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Καταλογίζουν στην κυβέρνηση πρόθεση να ενισχύσει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ζητούν τη συνταγογράφηση των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ.
«Εγκληματικά λάθη πολλών μηνών»
Το αίτημα για δωρεάν συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ επαναλάμβανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.
«Από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε το αυτονόητο, δηλαδή δωρεάν συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ ήταν ιδεοληπτικός», ενώ υπογραμμίζει ότι «οχτώ μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, αφού έχει βγει εκτός ελέγχου και αφού άφησαν τόσο καιρό τον κόσμο να πληρώνει 100 και 150 ευρώ το τεστ προς όφελος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, η κυβέρνηση θυμήθηκε να βάλει πλαφόν στην τιμή τους, επιβεβαιώνοντας τα εγκληματικά της λάθη τόσους μήνες».
«Μόνη λύση είναι η άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών σε τεστ με συνταγογράφησή τους», καταλήγει.
«Μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα»
Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τώρα διατίμηση στα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό συνιστά μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα.
«Επί 8 μήνες η κυβέρνηση επέτρεπε συνειδητά σε ιδιωτικά εργαστήρια να αισχροκερδούν με την τιμή αλλά και την ποιότητα των τεστ για τον COVID -19. Χρεώνοντας τα ακόμη και 10 φορές πάνω από την τιμή αγοράς», αναφέρει ο ΚΙΝ.ΑΛΛ., που σημειώνει ότι πρόεδρός του, Φώφη Γεννηματά, είχε ζητήσει τη λήψη μέτρων από την αρχή της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.
«Η κατακραυγή των πολιτών τους αναγκάζει σε διατίμηση. Όχι όμως ακόμη στην απαίτηση πιστοποίησης εργαστηρίων και αντιδραστηρίων. Για να ευνοηθούν ποιοι άραγε;», ρωτά το Κίνημα Αλλαγής, που τονίζει ότι «οι πολίτες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν εκατομμύρια ευρώ παραπάνω. Και μάλιστα ορισμένες φορές σε αμφίβολης ποιότητας τεστ. Οι υψηλές χρεώσεις εμπόδισαν πολλούς να κάνουν τεστ, πράγμα που συνέβαλε στην εξάπλωση της πανδημίας».
Καταλογίζει δε στη κυβέρνηση πως ό,τι έκανε το έκανε απολύτως συνειδητά υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, εις βάρος των πολλών, καθώς οι υψηλές χρεώσεις εμπόδισαν πολλούς να κάνουν τεστ, πράγμα που συνέβαλε στην εξάπλωση της πανδημίας.
«Δεν περιμένουμε εξηγήσεις. Γιατί ό,τι έκανε η κυβέρνηση ήταν απόλυτα συνειδητό. Υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, εις βάρος των πολλών. Αλλά θα κριθεί για αυτό από τον ελληνικό λαό» καταλήγει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: